Ο “δρ. Χαλκός” είναι μαζί μας εδώ και 10.000 χρόνια

Είναι το πρώτο μέταλλο που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος και χρησιμοποιεί εδώ και 10.000 χρόνια και συχνά περιγράφεται ως ο «Δρ Χαλκός», το μέταλλο με το διδακτορικό στα οικονομικά.

Ως ένα από τα πιο σημαντικά και ευρέως χρησιμοποιούμενα μέταλλα στον κόσμο, η ζήτησή του αυξάνεται και μειώνεται μαζί με τη δύναμη και την αδυναμία της παγκόσμιας οικονομίας.

O λόγος της υψηλής ζήτησής του δεν είναι άλλος από την εκτεταμένη εφαρμογή του σε τομείς της καθημερινότητάς μας, με πρώτη και κύρια τον ηλεκτρισμό. Ο χαλκός είναι η βασικότερη «πρώτη ύλη» για τον ηλεκτρισμό, καθώς περίπου τα 2/3 του συνόλου της παραγωγής του χαλκού χρησιμοποιούνται στις ηλεκτρικές εφαρμογές: παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, κυκλώματα, καλώδια και επαφές για υπολογιστές, τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα. Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου 79.000 μίλια από χαλκοσωλήνες χρησιμοποιούνται σε υδραυλικές εγκαταστάσεις στην Μεγάλη Βρετανία κάθε χρόνο. Απόσταση ίση  με τον γύρο του κόσμου τρεις φορές

Το 20% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού χρησιμοποιείται στην αρχιτεκτονική: ηλεκτρικές και υδραυλικές εφαρμογές, στέγες, επικάλυψη τοίχων και κουφωμάτων. Πραγματοποιώντας ένα ταξίδι στην Ευρώπη μπορείτε να παρατηρήσετε πώς χάλκινες στέγες χρησιμοποιούνται σε κτίρια και εκκλησίες, με κτίσματα τεσσάρων και πλέον αιώνων με χάλκινες στέγες, οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες μέχρι σήμερα.

Εξίσου χρήσιμος και για τον ψηφιακό κόσμο του Information Technology (IT), τον πλέον σύγχρονο και απαραίτητο κλάδο για την παγκόσμια εξέλιξη, να βασίζεται στον χαλκό για την κατασκευή λεπτών και ευαίσθητων οργάνων υψηλής τεχνολογίας.

Στον κλάδο των κατασκευών, λόγω της αντιμικροβιακής του ιδιότητας, ο χαλκός χρησιμοποιείται για την κατασκευή βιοστατικών ινών, για πόμολα θυρών και φίλτρων σε κλιματιστικά, ιδιαίτερα σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις.

Στις οικοδομές και τα κτίρια, κυριαρχεί στα θέρμοϋδραυλικά δίκτυα, καθώς παρέχει ασφάλεια στις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στις υδρορροές.

Ένα από τα σημαντικότερα, παγκοσμίου κλάσης βεβαιωμένα χαλκού –μεταξύ άλλων ορυκτών- βρίσκεται στο μεταλλευτικό δυναμικό της περιοχής μεταξύ Ολυμπιάδας, Βαρβάρας, Σκουριών και Στρατωνίου στη ΒΑ Χαλκιδική. Κατατάσσεται ως ένα από τα σημαντικότερα της Ευρώπης με συνολικά αποθέματα πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους χαλκού.

Στην περιοχή αυτή της Χαλκιδικής, η Ελληνικός Χρυσός λειτουργεί τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, προκειμένου να προσφέρει καθημερινά το πολύτιμο αγαθό των μετάλλων στους ανθρώπους, με σεβασμό στην τοπική κοινωνία και εφαρμόζοντας τα υψηλότερα πρότυπα περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Μάθε ακόμα περισσότερα για τον χαλκό στο www.tosopolytima.gr

[ΠΗΓΗ: http://www.real.gr, 8/4/2019]