Αειφόρος διαπλοκή

Ως υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ ο Πέτρος Κόκκαλης έδωσε χθες την πρώτη του συνέντευξη στο ΑΠΕ/ΜΠΕ. Σ αυτήν μάθαμε ότι έχει δική του πολιτική κίνηση. Οτι είναι προοδευτικός και οικολόγος (εμπνέεται λέει από την αρχή της αειφορίας, της καινοτομίας, της αλληλεγγύης, των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της βιώσιμης ανάπτυξης, μιλάει δηλαδή σαν να μιλάει μέσα απ αυτόν ένας πραγματικός αριστερός οικολόγος–  τελικά είναι πολύ σκληρό να προσπαθείς να ξεχάσεις πώς μιλάνε οι κανονικοί άνθρωποι και να μαθαίνεις τη γλώσσα των αριστερών κλισέ.

Επίσης ο Πέτρος Κόκκαλης θεωρεί ότι η διαπλοκή είναι η κακοδαιμονία της λειτουργίας του ελληνικού πολιτικού συστήματος από τη μεταπολίτευση και μετά. Ο γιος του Σωκράτη Κόκκαλη λέει στους συριζαίους που για δεκαετίες στο άκουσμα της λέξης διαπλοκή έφερναν στον νου τη φωτογραφία του πατέρα του δημοσιευμένη στα αριστερά έντυπα (στην Αυγή, στο Αντί, στην Ελευθεροτυπία), είτε ότι τους έλεγαν ψέματα, είτε ότι σήμερα τους κοροϊδεύουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει με τις υποψήφιες και τους υποψήφιους που επέλεξε να παίζει το παιχνίδι των συμβολισμών – έστω και μετά τον εξευτελισμό των συμβολισμών που έφερε η Μυρσίνη Λοϊζου, την οποία όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να ξεχάσουν. Η υποψηφιότητα του Πέτρου Κόκκαλη δεν θα μπορούσε να μην έχει συμβολισμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθεί να θυμίζει τον παππού του, τον γιατρό του βουνού. Η ζωή ωστόσο θα υπενθυμίζει ότι η οικογένεια Κόκκαλη είναι μια οικογένεια επιχειρηματιών Κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που σε πολλές περιπτώσεις συνύφανε τον ριζοσπαστισμό του με ανηλεές κυνήγι κάποιων μορφών επιχειρηματικότητας (με κορυφαίο παράδειγμα τη βιομηχανία εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική), οφείλει μια εξήγηση στους ψηφοφόρους του: τελικά τι είναι γι αυτόν η επιχειρηματικότητα; Και ποια επιχειρηματικότητα;

Υπάρχουν δύο τύπων επιχειρηματίες. Εκείνοι που παρασιτούν εις βάρος του ελληνικού κράτους, έχουν λοιπόν συμφέρον να προσκολλώνται σε πολιτικές εξουσίες, να διαπλέκονται για να παίρνουν δουλειές και φοροαπαλλαγές. Κι εκείνοι οι εξωστρεφείς με καινοτόμα παραγωγή και εξαγωγική δραστηριότητα, που επιθυμούν από το κράτος απλώς να είναι λειτουργικό και να μην είναι διεφθαρμένο, ώστε να διευκολύνει την εξωστρεφή δραστηριότητά τους.

Αραγε ο Πέτρος Κόκκαλης σε ποια κατηγορία επιχειρηματιών τοποθετεί την επιχειρηματικότητα που τον ανέδειξε; Και σε ποια κατηγορία επιχειρηματιών έχει επενδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

[ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ, του Ηλία Κανέλλη, 28/3/2019]