Ο εφιάλτης στο δρόμο με τις όρνιθες

Ο βασικός προβληματισμός για την παρούσα κυβέρνηση καθώς ο χρόνος της εξαντλείται είναι αν τα περισσότερα εξ όσων συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες είναι αποτέλεσμα απελπισίας ή ανοησίας.

Καθώς πλησιάζει ο χρόνος των εκλογών η κυβέρνηση αισθάνεται όλο και περισσότερο την ανάγκη να επιδείξει:

-Πως παραμένει ισχυρή,

-Πως έχει πραγματοποιήσει έργο και…

-Πως οι πολιτικοί της αντίπαλοι ήταν ηθικά υποδεέστεροι (δηλ. πως έχουν σκελετούς στις ντουλάπες τους).  

Κοντολογίς η κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει το αυτονόητο που προσπαθεί να αποδείξει κάθε κυβέρνηση, δηλαδή πως οι αντίπαλοι ήταν πρακτικά αναποτελεσματικότεροι και ηθικά χειρότεροι.

Όλες της οι προσπάθειες όμως φαίνεται να γυρνάνε μπούμερανγκ και όσο περισσότερο αποτυγχάνει τόσο πιο απέλπιδες προσπάθειες επιχειρεί.

α) Επίδειξη αδυναμίας

Στην αρχή ήταν η συγκέντρωση στο Παλέ ντε Σπορ Θεσσαλονίκης όπου οι αστυνομικοί που χρειάστηκαν για προστασία ήταν περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους.

Αν το κλίμα στη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία γενικότερα είναι αρνητικό για την κυβέρνηση λόγω Μακεδονικού, γιατί προσπαθεί να κάνει επίδειξη δυνάμεως και αυτογελοιοποιείται; Ας αναλάβει το πολιτικό κόστος και ας επικεντρώσει την προσπάθεια σε άλλες περιοχές όπου υπάρχουν καλύτερες προϋποθέσεις.

Οι εικόνες της αποκλεισμένης με κλούβες και ΜΑΤ πόλης σε αντίθεση με τη μικρή συγκέντρωση έστειλε το ακριβώς αντίθετο μήνυμα από το επιδιωκόμενο.

β) Έργα σε μουσαμά…

Μετά ακολούθησαν  τα εγκαίνια ενός μισοτελειωμένου σταθμού ενός δικτύου μετρό που θα τεθεί σε λειτουργία μετά από 2-3 χρόνια. Για τις ανάγκες της παράστασης χρησιμοποιήθηκαν μουσαμάδες με ζωγραφισμένα αυτόματα μηχανήματα πώλησης εισιτηρίων.

Ενδεχομένως, στη Βόρεια Κορέα όπου δεν υπάρχει ίντερνετ ενώ τα μέσα ενημέρωσης ελέγχονται ασφυκτικά και οι παραβάτες εξοντώνονται συστηματικά, ένα  παρόμοιο φαινόμενο προπαγάνδας ψευδούς πραγματικότητας, θα μπορούσε να επιβιώσει για μερικές μέρες. Στην Ελλάδα του 2019 κάτι τέτοιο είναι μεγάλη ανοησία…

Πολύ δε περισσότερο  για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που είναι σε θέση να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασιν την πρόοδο ολοκλήρωσης του Μετρό και βιώνουν καθημερινά τη διάλυση των συγκοινωνιών της πόλης.

Τα εγκαίνια έργων που θα λειτουργήσουν μετά από 2-3 χρόνια, αν λειτουργήσουν ποτέ γιατί ζούμε στη χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, είναι βέβαιο πως εκτός από τη θυμηδία των καφενείων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν περισσότερο αρνητικές εντυπώσεις παρά θετικές.

Αυτό που αντιλαμβάνεται ο μέσος άνθρωπος είναι πως όποιος εγκαινιάζει έργα που δεν έχουν τελειώσει, το κάνει επειδή δεν έχει τίποτα άλλο να επιδείξει.

γ) Η σκευωρία…

Λίγο πριν την πρωτοχρονιά συνελήφθη στο αεροδρόμιο ένας εκ των προστατευόμενων μυστικών μαρτύρων (που κατέθεσαν με “κουκούλα”) του σκανδάλου Novartis, ο οποίος κάτω από περίεργες συνθήκες από προστατευόμενος μάρτυρας και ως εκ τούτου απαλλαγμένος από τις κατηγορίες, μετετράπη σε κατηγορούμενο. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες και εκτιμήσεις ο μάρτυρας αρνήθηκε να συμπεριλάβει “μαρτυρίες” που του υποδείχτηκαν και ως εκ τούτου μετετράπη σε κατηγορούμενο.  

Η ιστορία του σκανδάλου της Novartis εξ αρχής έμπαζε “νερά” και κινούσε υποψίες μεθόδευσης πολιτικής σκευωρίας καθώς συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης (που όλοι γνωρίζουν πως είναι χειραγωγούμενα από την κυβέρνηση) και υπουργοί είχαν πληροφόρηση που μόνο η δικαιοσύνη έπρεπε να έχει. Το γεγονός αυτό αμέσως κινούσε υποψίες πως υπάρχει κέντρο μεθόδευσης και χειραγώγησης της υπόθεσης εντός δικαιοσύνης και πλοκάμια εντός της.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις αρχικές υποψίες…

δ) Ο κομιστής

Το μόνο που βρήκε να απαντήσει η κυβέρνηση (δια στόματος του κ. Φλαμπουράρη) για τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη είναι πως πρόκειται για κάποιον από τους πολλούς που συναγελάζονται πολιτικά πρόσωπα σε δημόσιες εμφανίσεις και φωτογραφίζονται μαζί τους.

Δεν αντιλαμβάνονται πως ο περίφημος “Μανόλο” που έχει συναντήσει και κάνει δουλειές με δεκάδες ισχυρά πορτοφόλια είναι μια ωρολογιακή βόμβα που αργά ή γρήγορα θα σκάσει.  Δεν γνωρίζουν πως αυτοί που επιδιώκουν την εύνοια του σημερινού “γκουβέρνου” θα χρειάζονται και την εύνοια του αυριανού και πως ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουν θα είναι να “δώσουν” τους χθεσινούς;

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ ήδη ακούν ιστορίες όμοιες με αυτές που  άκουγαν και επί της εποχής του “κομιστή” του Μένιου και επί παντοδυναμίας του Άκη…

Αν η κυβέρνηση συνεχίσει και τους επόμενους μήνες με την ίδια “επιτυχία” είναι πολύ πιθανό μια πολιτική ήττα να μετατραπεί σε συντριβή, τουλάχιστον…

Η αλήθεια είναι πως κανένας απ’ όσους γνώριζαν το ηθικό ποιόν και τις ικανότητες σχεδίασης και υλοποίησης στόχων του στελεχιακού δυναμικού των “τσικό” του  βαθέος ΠΑΣΟΚ και των γραφικών αριστεριστών του ΣΥΡΙΖΑ δεν περίμενε τίποτα διαφορετικό.

Η κυβέρνηση εκτός των άλλων ως τελευταίο όπλο επέλεξε να θέσει τη λάσπη εμπρός στον ανεμιστήρα, χωρίς να φροντίσει να διαπιστώσει πως στέκεται πίσω από αυτόν. Θα ‘πρεπε να γνωρίζει όμως πως όποιος ανακατεύεται με τις… λάσπες κινδυνεύει να το φάνε οι κότες!

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, του Κώστα Στούπα, 3/1/2019]