Φτάσαμε στο “δια ταύτα”

Ο κος Κυριάκος Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου της αρχής Ζουμπά, αλλά και Ομότιμος –και αυτός– καθηγητής του ΑΠΘ, γράφει στην Εφημερίδα των Συντακτών τα εξής: «Είναι καιρός πλέον ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.-Οικολόγων, στελέχη και βουλευτές της οποίας στάθηκαν στο πλευρό των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής, να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έδιναν συνεχώς μέχρι και τον Ιανουάριο του 2015, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επέκταση τής μεταλλευτικής δραστηριότητας που θα οδηγήσει σε μη αναστρέψιμη καταστροφή. Τα φράγματα τοξικών αποβλήτων είναι μια πλευρά της «επένδυσης» που μπορεί να καταστρέψει ανεπανόρθωτα την ευρύτερη περιοχή και να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη σε περιβάλλον και ανθρώπους»!

Το antigold «κίνημα» χρησιμοποιεί τα πάντα πλέον για να εμποδίσει την επένδυση, και η καταστροφολογία ήταν πάντα ένα από τα κύρια όπλα του… Μας λέει λοιπόν ο Ομότιμος ο Β’, πως τα τελευταία 60 περίπου χρόνια έχουν καταρρεύσει σε όλο τον κόσμο 112 φράγματα. Πρώτη παρατήρηση είναι πως και ο ίδιος ο κατάλογος που επικαλείται ο κος Παναγιωτόπουλος μιλάει για αστοχίες και όχι για καταρρεύσεις. Πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είναι διαρροές, διαφυγές από γεωμεμβράνη κ.λπ. Εκτός του ότι από το 1960 οι τεχνικές κατασκευής έχουν βελτιωθεί, δεν μας λέει ο συγγραφέας τι ποσοστό ενεργών φραγμάτων αντιπροσωπεύει αυτό το 112…

Η ουσία είναι άλλη. Παρατηρούμε πως βλέποντας να πλησιάζει η λήξη της προσωρινής άδειας του χώρου απόθεσης Κοκκινόλακα, και σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Μπαλάσκα πως αν αυτή η άδεια δεν ανανεωθεί ή δεν εκδοθεί κανονική άδεια λειτουργίας, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, να υπάρξει επίπτωση στην λειτουργία της εταιρείας, το «κίνημα» ξύπνησε και ζητά τη συνδρομή της κυβέρνησης να θέσει περαιτέρω εμπόδια στην επένδυση.

Η απάντηση στον κο Παναγιωτόπουλο έχει ήδη δοθεί από τις 18 Οκτωβρίου από το ίδιο το ΥΠΕΝ και τη  διευθύντρια τεχνικών αδειοδοτήσεων κ. Ειρήνη Γκόγκου, η οποία δήλωσε στη δημοσιογράφο του ρ/σ “Στο Κόκκινο” Σταυρούλα Πουλημένη τα εξής σχετικά με τον Κοκκινόλακα: «…η υπηρεσία έδωσε σχετική έγκριση για τον ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα αφού η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός κατέθεσε νέα γεωτεχνική μελέτη και εφόσον η Διεύθυνση έκρινε ότι οι διαφοροποιήσεις στην κατασκευή του παράγουν ισοδύναμο αποτέλεσμα κατά απαίτηση του όρου ΑΕΠΟ και της σχετικής ΚΥΑ. Υπό αυτήν την έννοια, σύμφωνα με την ίδια, δεν προκύπτει κανένας κίνδυνος για το περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.»

Οι δηλώσεις αφορούσαν τη νέα γεωτεχνική μελέτη που κατέθεσε η εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” με την οποία εφαρμόζεται η τεχνολογία της ξηρής απόθεσης, που θα εφαρμοστεί και στις Σκουριές. Μια τεχνολογία που προστατεύει στο ακέραιο τόσο το περιβάλλον και κατ’ επέκταση και την υγεία των κατοίκων. Αν και ο  Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της Eldorado Gold στην Ελλάδα κ. Χρήστος Μπαλάσκας σε ενημερωτική συνάντηση που είχε πρόσφατα με δημοσιογράφους στην Αθήνα έδωσε μια πλήρη εικόνα του τι σημαίνει “τεχνολογίας ξηρής απόθεσης” και ποια είναι τα περιβαλλοντικά και εργασιακά οφέλη από την χρήση της, ο κος Παναγιωτόπουλος στο “άρθρο του-έκκληση” για σύμπραξη κυβέρνησης-antigold «κινήματος», ούτε καν την αναφέρει. Περιορίζεται στην καταστροφολογία και το αναμάσημα των επιχειρημάτων του Παρατηρητηρίου. Συνήθης η πρακτική και δεν πείθει κανέναν. Ίσως μόνο τους αναγνώστες της Εφημερίδας των Συντακτών…