Ας φάει παντεσπάνι *

«Κρίμα τόσα μεγάλα λόγια, κρίμα τόσες φωτογραφίες χαρωπές. Και βέβαια οι Καναδοί με την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική ακόμη περιμένουν τυπικές άδειες…»

Τώρα οι δανειστές και οι εταίροι μας φαντασιώνονται ότι ο Τσίπρας «συνεχίζει» τις μεταρρυθμίσεις; Γιατί κι όσες θεσμοθέτησε θυμάστε ότι για τις μισές έκλεινε το μάτι -π.χ. για το ασφαλιστικό- από βήματος Βουλής ότι δεν θα εφαρμοστούν «όσο είναι αυτός πρωθυπουργός» και για τις υπόλοιπες ας είναι καλά τα συρτάρια των υπουργών του. Εκεί έχουν τοποθετηθεί να… μην κρυώσουν. Τώρα οι υπουργοί των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δίνουν την τελευταία τους παράσταση. Προσποιούνται ότι συνεχίζουν τις μεταρρυθμίσεις, αναγγέλλουν και νέες αλλά ουσιαστικά οργανώνουν τις παροχές, αγνοώντας όσα δυσβάστακτα έχουν ψηφίσει. Τα περισσότερα δε… μόνοι τους!

ΑΚΟΥΤΕ να προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις; Έχουν ήδη διαγράψει από το λεξιλόγιό τους τη λέξη, που τους προηγούμενους μήνες ήταν η πιπίλα στο στόμα Μαξίμου. Όσες κουτσοπροχωρούν ήταν έτοιμες στο συρτάρι Μαξίμου: Ελληνικό, αεροδρόμια, Cosco, Αφάντου και λοιπές. Αυτό που έκανε ο Τσίπρας ήταν να τις ξαναϋπογράψει… κατεβάζοντας το τίμημα που είχε συμφωνηθεί επί Σαμαρά και ελαφρύνοντας τους όρους. Ζάχαρη για τους επενδυτές. Κρίμα τόσα μεγάλα λόγια, κρίμα τόσες φωτογραφίες χαρωπές. Και βέβαια οι Καναδοί με την εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική ακόμη περιμένουν τυπικές άδειες.

ΚΑΙ οι αγορές; Κουφές! Δεν άκουσαν ούτε νταούλια ούτε χορούς και πανηγύρια. Σιγά μην ήθελαν για χοροδιδάσκαλο τον Τσίπρα. Έτσι κι αλλιώς, στο DNA τους είναι η καχυποψία. Έτσι κι αλλιώς, βαρέθηκαν να περιμένουν να πάρει μέτρα αναπτυξιακά η κυβέρνηση της ιδεοληψίας. Έτσι κι αλλιώς, οι αγορές δεν χαρακτηρίζονται από την υπομονή, αλλά από το momentum. Κι αυτό χάθηκε για την κυβέρνηση Τσίπρα και Κομμένου. Έτσι, κατεδάφισαν το Χρηματιστήριο και απαξίωσαν στεγνά τις απαξιωμένες, από τις κυβερνητικές αλχημείες, τράπεζες.

ΟΥ φροντίς Τσίπρα! Εχει βγάλει ένα προεκλογικό μπακαλοτέφτερο. Τώρα θυμήθηκε να επιστρέφει αναδρομικά στους ένστολους. Τώρα θυμήθηκε και τους πανεπιστημιακούς, τους ερευνητές και όσους..

Τώρα θυμήθηκε και το πετρέλαιο θέρμανσης.

ΚΑΙ το κράτος; Α! Στρατιωτάκια αμίλητα, ακίνητα και αγέλαστα. Και τα μολύβια κάτω. Μοιράζει η κυβέρνηση γενικές διευθύνσεις, διευθύνσεις και προϊσταμενιλίκι στους συριζαίους. Λες και ο Μητσοτάκης δεν θα μπορεί να νομοθετήσει ή να ελέγξει τους μηχανισμούς παραγωγής τους. Πώς το είπε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ; «Στην Ελλάδα, με μια νέα κυβέρνηση -οι εκλογές θα γίνουν κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο- μπορεί να δημιουργηθεί προοπτική για το μέλλον, ανανέωση, θετικό επενδυτικό κλίμα». Αμήν!

*Αποδίδεται στη Μαρία Αντουανέτα, βασίλισσα της Γαλλίας: «Αν δεν έχει ο λαός ψωμί, ας φάει παντεσπάνι». Το 1793 καρατομήθηκε με γκιλοτίνα…

[ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, της Άννας Παναγιωταρέα, 22/11/2018]