“Άλα! Και την κοινωνία τώρα τήνε παίζω έναν παρά…”

Αλήθεια είναι ό,τι με συμφέρει, η πραγματικότητα ό,τι με βολεύει (ανάλογα με τις περιστάσεις), δίκαιο το (διαχρονικό) δίκαιο του Συριζαίου υπουργού, ενός πολιτικού που ανήλθε στην εξουσία γιατί οργάνωνε και συμμετείχε σε τραπέζια «διαφώτισης» στην πλατεία Συντάγματος για το πώς θα γλιτώναμε από τα μνημόνια και τις εξαρτήσεις και -το πιο ωραίο- για το πώς δεν θα πληρώναμε δάνεια, διόδια, λογαριασμούς ρεύματος!

Ο «προσγειωμένος» ριζοσπάστης αριστερός της Κουμουνδούρου και καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης -υπουργός από το 2015- υπήρξε μία μεγαλοπρεπής ρουκέτα που εκτοξεύθηκε μέχρι τα δύο μέτρα, έκανε ένα «μπαμ» και καρφώθηκε στο έδαφος. Ξεκίνησε ως μέγας γκουρού της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που, υποτίθεται, ήταν το φαβορί για την καίρια θέση στο οικονομικό επιτελείο, όταν το κόμμα του θα γινόταν κυβέρνηση και δεν κατάλαβε για πότε ο Βαρουφάκης του έφαγε τη θέση και τον «περιόρισε» στο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Ο κ. Σταθάκης έμεινε εκτός της βασικής διαπραγματευτικής ομάδας του Γιά(ν)νη, να κοιτάζει το άπειρο με το χαρακτηριστικό βλέμμα της αταραξίας και ενδεχομένως να συλλογιζόταν πόσο διαφορετικό θα ήταν το μέλλον της Αριστεράς αν απέφευγε τους… άσκοπους καβγάδες, γι’ αυτό και ξέχασε να βάλει στη φορολογική του δήλωση ένα εκατομμύριο ευρώ, που το ‘χε η μαμά του σ’ έναν κοινό λογαριασμό τους – ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων!

Την τραγική εκείνη «απρέπεια» (να το γράψουμε κομψά) ανέλαβε να διορθώσει ο Νίκος Βούτσης, ως κοινοβουλευτικός τότε εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας γνωστή στους Έλληνες πολίτες την πρόθεση του κυβερνητικού κόμματος να ζητήσει από τον πλούσιο υπουργό να προσφέρει τμήμα του μισθού του κάθε μήνα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Κανείς δεν έμαθε έκτοτε αν πραγματοποιήθηκε εκείνη η επιθυμία, ούτε όμως ο ίδιος ο υπουργός ενδιαφέρθηκε να ενημερώσει τους πολίτες! Οι οποίοι ωστόσο τον θαύμασαν με το τσιγάρο στο χέρι και σε κατάσταση «νιρβάνας», να απαντά μ’ ένα βαρύ κι ασήκωτο… «δεν πειράζει, ας το δοκιμάσουμε», σε 51 υπό απόλυση και ανήσυχους για το μέλλον τους δικηγόρους της ΕΚΧΑ Α.Ε.!

Σε αντίθεση με το ξεχασμένο ένα εκατομμύριο, αυτή η υπόθεση αναστάτωσε τον κ. Σταθάκη γιατί τάραξε εσωκομματικά τον ΣΥΡΙΖΑ και του «τσαλάκωσε» την εικόνα που είχε φιλοτεχνήσει συνεργαζόμενος με τον Νίκο Παππά, ώστε να ανεβάσει τις μετοχές του στο πολιτικό χρηματιστήριο του κυβερνητικού κόμματος – και όχι μόνο. Μέχρι τότε τα είχε πάει καλά… είχε βάλει στο «ρελαντί» εκκρεμότητες με «πολιτικό κόστος» (π.χ. Σκουριές) κι απέφυγε να εμπλακεί σε περίπλοκα ζητήματα, όπως το «Χρηματιστήριο Ενέργειας».

Αλλά όπως έλεγε κι ο Λένιν, «το κράτος είναι όργανο ταξικής κυριαρχίας». Η κυριαρχία πάνω στη ζωή των άλλων δίνει ένα αίσθημα αλαζονείας και υποτίμησης του κινδύνου πως τελικά… «θα σου έρθει από κει που δεν το περιμένεις». Ο κ. Σταθάκης, πέραν του όχι ευθύνεται για την οικονομική καταβαράθρωση της ΔΕΗ, την έξωση 230.000 νοικοκυριών από το κοινωνικό τιμολόγιο και τις συνεχείς αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος -έρχεται κι άλλη, κι ας επιχειρεί να την «κουκουλώσει» με τερτίπια- καλείται από τον πρώην υπουργό, κ. Μανιάτη, του Κινήματος Αλλαγής να εξηγήσει τον ρόλο που διαδραμάτισε στην εξαγορά της EDS του Σκοπιανού αντιπροέδρου από τη ΔΕΗ… δυο μήνες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς σύμφωνα με την έρευνα του κεντροαριστερού βουλευτή σήμερα, την εισήγηση για την εξαγορά έκανε στέλεχος της απολύτου εμπιστοσύνης του υπουργού!

Ο… «πολλά βαρύς και όχι» κ. Σταθάκης, αρνείται να απαντήσει σε «υποθετικές ερωτήσεις» γιατί… «για συναλλαγές κάτω των 20 εκατομμυρίων ευρώ που κάνει η ΔΕΗ δεν χρειάζεται καν γνωστοποίηση», λέει, και άρα: «Τηρώ επακριβώς τον νόμο, πρόκειται για μια μικρής εμβέλειας συναλλαγή». Σίγουρα, για τον υπουργό που ξεχνά να δηλώσει ένα εκατομμύριο (προφανώς γιατί είναι… «αχρείαστο κάπου»), τα 20 εκατομμύρια είναι… ψίχουλα! Την ώρα δε που εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και επιλέγουν δόσεις για να μην τους κοπεί το ρεύμα… Κι ενώ αρνείται πεισματικά να προσκομίσει τα στοιχεία που ζητούνται, επιχειρεί να κρύψει από τους πολίτες τη νέα αύξηση που έρχεται στα τιμολόγια και να τη φορτώσει στους επόμενους που θα ‘ρθουν μετά τις εκλογές για να αερολογεί πάλι ο ίδιος… υπέρ των αδυνάτων.

Εμείς έχουμε μείνει για άλλη μια φορά άλαλοι με τον αμοραλισμό όλων αυτών των αριστερών ριζοσπαστών, «προσγειωμένων» ή «αντισυστημικών», που υπάρχουν στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση!

[ΠΗΓΗ: ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, της Αλίκης Χατζή, 24/10/2018]