επικοινωνιακό lifting μετά την ωμή επέμβαση στο ασφαλιστικό

ImageHandlerΤρέχει και δεν… φτάνει η κυβέρνηση προκειμένου να μαζέψει τα  “ασυμμάζευτα” στο ευρύτερο μέτωπο της κοινωνικής πολιτικής. Μετά την ανακοίνωση του “νέου κοινωνικού κράτους” από τον Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, πριν περίπου 10 μέρες, η κυβέρνηση και προπαντός το Υπ. Εργασίας συνεχίζει να επιχειρεί να κατευνάσει τις αντιδράσεις από τα διαδοχικά κύματα λιτότητας προπαντός σε βάρος των συνταξιούχων με μπαράζ ανακοινώσεων για ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων με χαμηλό εισόδημα, την ίδια ώρα που σταματά η πτώση της ανεργίας, εκτινάσσονται χρέη των ταμείων και κόβεται η “κατ’ οίκον φροντίδα” στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Την περασμένη εβδομάδα, αφού  επιβλήθηκε η 1η δόση μείωσης στις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου (2 Αυγούστου) που αθροιζόμενες με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ, συνέβησαν τα εξής:

* ανακοινώθηκε από τον ΟΑΕΔ ότι θα  “τρέξουν” 2 νέα προγράμματα απασχόλησης το αμέσως επόμενο διάστημα,

* εκδόθηκε εγκύκλιος  από τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης πως θα παραταθεί κατά 6 μήνες (μέχρι 31.12.2016) το συνταξιοδοτικό δικαίωμα σε όσους συνταξιούχους ΑμεΑ δεν έχει ακόμα γίνει ο έλεγχος από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ),

* έγινε συνάντηση μεταξύ Υπ. Εργασίας και κοινωνικών εταίρων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης,

* δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για τη χορήγηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Τις ίδιες μέρες, όμως, που η κυβέρνηση επιχειρούσε να εφαρμόσει στην πράξη το “λίφτινγκ” που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στα τέλη του περασμένου μήνα, “έσκασαν” δύο ειδήσεις που στη μία περίπτωση αμφισβητούν και στην άλλη περίπτωση υπονομεύουν τις προθέσεις της κυβέρνησης:

  1. Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε πως οι άνεργοι ανήλθαν στο 23,5% του εργατικού δυναμικού τον Μάιο του 2016. Στο ίδιο ποσοστό βρισκόταν η ανεργία τον Απρίλιο του 2016. Είναι ουσιαστικά η πρώτη φορά από τις αρχές του 2014 που το ποσοστό της ανεργίας δεν πέφτει από μήνα σε μήνα και μάλιστα από τον Απρίλιο στον Μάιο, την περίοδο δηλαδή που ξεκινάνε οι προσλήψεις για τη θερινή τουριστική περίοδο.
  2. Το ΙΚΑ εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία επισημαίνεται πως όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι έχασαν το ΕΚΑΣ από 1.6.2016 θα χάσουν και την πρόσβαση στο πρόγραμμα “Κατ’ Οίκον Φροντίδα”. Η εγκύκλιος αυτή ήλθε στη δημοσιότητα λίγες μέρες μετά την ψήφιση της τροπολογίας για την οικονομική ενίσχυση της συγκεκριμένης κατηγορίας των συνταξιούχων με πακέτο ύψους 50 εκατ. ευρώ.
  3. Δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης για το α’ εξάμηνο του 2016, που δείχνουν σημαντικές αποκλίσεις από τους στόχους των φορολογικών εσόδων και νέα εκτίναξη των χρεών προς την εφορία, καθώς και των ληξιπροθέσμων οφειλών του Δημοσίου μαζί και των Ταμείων. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ταμείων έφτασαν στο επίπεδο ρεκόρ των 3,1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως στα 3 δισ. ευρώ ανέρχεται η εξοικονόμηση την οποία πρέπει να φέρει ο νόμος Κατρούγκαλου μέχρι το 2019 με περικοπές στις δαπάνες για τις συντάξεις και αυξήσεις εισφορών.

 

[ΠΗΓΗ: capital.gr., του Δημήτρη Κατσαγάνη, 6/8/2016]