καλώς τον αβραμίδη με τον αμίαντο!

ΑΒΡΑΜΙΔΗΣΚαιρό είχαμε να ακούσουμε για αμίαντο και άλλες ιστορίες για δράκους, αλλά ο κος Χρήστος Αβραμίδης φρόντισε με άρθρο του στο ΠΡΙΝ, (το οποίο φυσικό το αναδημοσιεύει και ο Τόλης), να μας το θυμίσει. Για όσους –ασυγχώρητους– δεν γνωρίζουν τον κο Αβραμίδη, να θυμίσουμε πως ήταν ο νεώτερος υποψήφιος βουλευτής της Θεσσαλονίκης με τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δημοσιογράφος με «αγωνιστικές» εκπομπές στην «ελεύθερη ΕΤ3»…
Με τίτλο «Αμίαντος: Ο “κρυφός δολοφόνος” στις αυλές της Θεσσαλονίκης», ο απερίγραπτος Αβραμίδης κινδυνολογεί με το γνωστό επιχείρημα «θα γεμίσει αμίαντο η Θεσσαλονίκη»!!!, χρησιμοποιώντας ως «μαρτυρίες» τις δηλώσεις της επίσης απερίγραπτης antigoldτρομολάγνου τριάδας Δημητριάδη, Αρίκα και Μπένου!
Διαβάστε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Αναβρασμός επικρατεί μετά την αποκάλυψη του Κρατικού Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών ότι το μετάλλευμα των Σκουριών, περιέχει τον “κρυφό δολοφόνο”, όπως χαρακτηρίζεται διεθνώς. Τον καρκινογόνο αμίαντο. Και αυτά σε ένα έργο, όπου σύμφωνα με την εταιρεία και την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) η σκόνη θα φτάνει έως και 2.162 τόνους την ώρα. Δηλαδή η διάθεση καρκινογόνου αμιάντου στο περιβάλλον υπολογίζεται ότι θα ανέλθει συνολικά σε πάνω από 7 έως 13 εκατομμύρια τόνους. Και όλα αυτά σε μία περιοχή, που κατοικείται μαζικά, αποτελεί τουριστικό προορισμό, και απέχει, σε ευθεία γραμμή από τη Θεσσαλονίκη περίπου 60 χιλιόμετρα».
Καταλάβατε, έτσι; Το θέμα είχε ανακινηθεί τον περασμένο Απρίλιο και από τότε –αφού καταρρίφθηκε πανηγυρικά–, δεν το χρησιμοποιούσαν ως επιχείρημα ούτε οι ίδιοι οι εμπνευστές του… Προφανώς ο Αβραμίδης δεν είχε τι «αγωνιστικό» να γράψει και αποφάσισε να αναμασήσει παλιά antigoldπαραμύθια από το 2014… Δημοσιογραφική πενία, τέχνας κατεργάζεται…
Οι 2.162 τόνοι ωριαίως, είναι προφανώς ο όγκος του ορυκτού που θα κονιορτοποιείται… Σε καμία περίπτωση «σκόνη» που θα σηκώνεται στον αέρα… Εξάλλου υπάρχει συντελεστής μείωσης των εκπομπών σωματιδίων PM10 (αυτά δηλαδή με διάμετρο 10μm) τουλάχιστον 40% λόγω διαβροχής… Αλλά έχουν υπολογιστεί με βάση τη μεθοδολογία που περιγράφεται στην ΜΠΕ(παράγραφο 7.11.3) οι πραγματικές εκπομπές που αναμένονται κατά τη διάρκεια των εργασιών και λειτουργίας του έργου που παρουσιάζονται σε πίνακες. Θα πάρω την δυσμενέστερη περίπτωση, τον πίνακα 5.3.9 -5, σελίδα 5.3.-106, που είναι η φάση λειτουργίας και θα αθροίσω τις αναμενόμενες εκπομπές σωματιδίων ΡΜ10 που έχουν υπολογιστεί, δηλαδή εκπομπές από τα μηχανήµατα / φορτηγά (Κg/y), εκπομπές από διαχείριση υλικών (Kg/y), εκπομπές στο ∆ρόμο Σκουριές Στρατώνι (Kg/y), και εκπομπές από τη χρήση εκρηκτικών (Kg/y). Όλα αυτά κάνουν 183,79 τόνους το χρόνο… Αν υποθέσω ότι παντού υπάρχει τρεμολίτης, ακόμα και στη σκόνη του δρόμου Σκουριών-Στρατωνίου (!), μου βγαίνει ο τρεμολίτης 5,5 τόνοι το χρόνο…. Μεγάλη η διαφορά από τα νούμερα του Αβραμίδη, έτσι; Κι αυτά χωρίς να εξετάσουμε το πόσο βλάπτει ο συγκεκριμένος τρεμολίτης, αν είναι ακτινόμορφος, κ.λπ, κλ.π… Και δεν θα συνυπολογίσω πως κατά την χρήση εκρηκτικών απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κυρίως NOx και PM10, αλλά στην πράξη ένα μέρος κυρίως των σωματιδίων εγκλωβίζεται στις στοές και τελικά πέφτει στο έδαφος. Η ποσότητα αυτή είναι αδιευκρίνιστη και εξαρτάται κυρίως από τον τρόπο που έχει διαμορφωθεί το μεταλλείο, το μήκος των στοών κλπ και συνεπώς είναι διαφορετικό για κάθε μεταλλείο.
Περιμένουμε με αγωνία το επόμενο αγωνιστικό άρθρο του κου Αβραμίδη… Με εξίσου ατράνταχτα επιχειρήματα και μαρτυρίες…