γιατί χτυπούν τα τέλια από την άλλη μεριά του ατλαντικού;;;

giati-chtipoun-ta-telia-apo-tin-alli-ochthi-tou-atlantikouΔεν ξέρω πόσοι δώσατε την δέουσα προσοχή στις εκτιμήσεις του ινστιτούτου Stratfor για την πολιτική αστάθεια που εκτιμά ότι θα υπάρξει στην Ελλάδα το 2016. Ο American boy Αλέξης, πάντως, καλό θα ήταν να δώσει από την πλευρά του ιδιαίτερη προσοχή στις επισημάνσεις της συγκεκριμένης έκθεσης. Ξέρει αυτός γιατί…
Γιατί προφανώς γνωρίζει πολύ καλά τι είδους think tank είναι το Stratfor και τι σημαίνουν τα καμπανάκια που κρούει μέσα από τις εκθέσεις του. Όταν λοιπόν από την άλλη όχθη του Ατλαντικού κάνουν λόγο για απειλή πολιτικής αστάθειας και για πιθανή κοινωνική αναταραχή, είναι βέβαιο ότι το έχουν μελετήσει πολύ καλά το πράγμα. Και επειδή στην άλλη όχθη του Ατλαντικού ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι έχει βρει ώτα πολύ πιο ευήκοα από εκείνα των Βρυξελλών, ας έχει το νου του.
Καθώς οφείλει να αντιλαμβάνεται ότι όταν τίθεται ζήτημα πολιτικής αστάθειας ή κοινωνικής αναταραχής, μία κυβέρνηση παύει να είναι χρήσιμη. Καθώς δεν μπορεί πλέον να περάσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις και να λάβει τα μέτρα που έχει δεσμευτεί ότι θα προωθήσει. Και επιπρόσθετα μια αδύναμη πολιτικά κυβέρνηση δεν μπορεί να διαδραματίσει ρόλο και στο γεωπολιτικό παιχνίδι και στους όποιους σχεδιασμούς εμπλέκεται.
Θα μου πείτε, είναι τόσο εύστοχες και απόλυτες οι εκθέσεις του ινστιτούτου Stratfor και άλλων ακόμα ιδρυμάτων, κυρίως αμερικανικών; Και πόσο καθοριστικές μπορούν να θεωρηθούν οι εκτιμήσεις τους γύρω από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το 2016; Προφανώς και δεν είναι “ευαγγέλιο” τα όσα λένε ή εκτιμούν. Και μπορεί να πέφτουν και έξω. Ωστόσο, με δεδομένο ότι οι συγκεκριμένες “δεξαμενές” έχουν πρόσβαση σε πληροφόρηση και ανάλυση υψηλού επιπέδου (…), γίνεται αντιληπτό ότι έχουν ένα ενδιαφέρον τα λεγόμενά τους.
Όταν λοιπόν εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα καταγράψει αμελητέα ανάπτυξη και εξαιρετικά υψηλή ανεργία, που θα οδηγήσει σε διαμαρτυρίες και συχνές συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης με αποτέλσμα την αδυναμία προώθησης των μεταρρυθμίσεων, τίθεται σαφώς ένα ζήτημα. Και όταν αναλύεται ότι το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα θα είναι το 2016 η κοινωνική αναταραχή και όχι η αποπληρωμή του Χρέους, το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρον…
Ιδιαίτερα από τη στιγμή που εκτιμάται ότι η χώρα θα βρεθεί αργά ή γρήγορα αντιμέτωπη και πάλι με τους πιστωτές της, είτε διατηρηθεί, είτε καταρρεύσει η σημερινή κυβέρνηση. Σημειώστε λοιπόν, ότι οι εκθέσεις –όπως και αυτή– ινστιτούτων με σημειολογική σημασία, που εκτιμούν ως σοβαρές τις “απειλές” αυτές, προφανώς διαβάζονται και από επενδυτές. Οι οποίοι προφανώς και δεν επιθυμούν την εμπλοκή τους σε μία περιπέτεια με απρόβλεπτη εξέλιξη.
Ας τα έχει λοιπόν υπόψη του ο Αλέξης όλα αυτά και ας αναλογιστεί γιατί έχουν αρχίσει και χτυπούν τα τέλια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Κάποιος λόγος θα υπάρχει και εκείνος προφανώς μπορεί να τον εκτιμήσει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον.

[ΠΗΓΗ: Capital.gr., του Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, 30/12/2015]