η ανάπτυξη ως τσίχλα για μάσημα και φτύσιμο

tsakalotos_stathakis_F1980945500Άφησαν την τσίχλα (γνώρισμα των αριστερών) και μασάνε… την ανάπτυξη. Τόσο απλά. Όταν όμως τρέμεις και για την δόση του 1 δισ. ευρώ γιατί οι δανειστές βλέπουν τρύπα στον προϋπολογισμό 1 δισ. και άνοιγμα από μέτρα αμφίβολης απόδοσης κοντά στα 2 δισ. (ασφαλιστικό, αγροτικό, φορολογικό, εξοπλισμοί) δεν “μασάς” ανάπτυξη. Την φτύνεις… την ανάπτυξη.

Πήρε φόρα ο Τσίπρας. Κλωτσάει το ΔΝΤ. Φαντάζεται μέτωπα με τους Ποδέμος της Ισπανίας. Και τάζει έξοδο στις αγορές από τα μέσα του 2016.

Από κοντά και ο Τσακαλώτος (υπολογίζοντας ίσως πολιτικό μερίδιο στον ΣΥΡΙΖΑ) μιλάει για σχέδιο ανάπτυξης της οικονομίας από τον Μάρτιο του 2016 σύμφωνα με αριστερό αναπτυξιακό σχέδιο που ετοιμάζεται…

Είναι δε τόσο βέβαιος ο Τσακαλώτος για την ανάπτυξη που κάλεσε μέχρι και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τους θεσμούς, τους φορείς, τους επενδυτές και κάθε πικραμένο, να τρέξουν μπας και χάσουν το τρένο της ανάπτυξης στην Ελλάδα…

Βεβαίως τόσο η Ευρωπαϊκή Τράπεζα όσο (προ μηνών) και ο ΟΟΣΑ και (πρόσφατα) Γάλλοι και Ισραηλινοί επενδυτές συνομιλητές του Τσίπρα υπενθύμισαν πως ανάπτυξη χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις της τάξεως των 100 δισ. ευρώ και άνω δεν είναι όχι μόνο εφικτή αλλά ούτε και κατανοητή.

Παρ’ όλα αυτά εμείς στο Ελλάντα… φτύσαμε την τσίχλα και μασάμε ανάπτυξη από το 2016 γιατί έτσι είπαν στον Τσίπρα να λέει.

Στην ίδια συγχορδία και οι Τσακαλώτος και Σταθάκης που δεν έχουν τίποτε να χάσουν όπως παλαιότερα δεν έχανε τίποτε και ο Στρατούλης να υπόσχεται πως θα σκίζει μνημόνια στην Βουλή…

Ανάπτυξη αλά-ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν. Ανάπτυξη γιατί έτσι θέλουν οι σύντροφοι και το κόμμα. Και όποιος δεν συμφωνεί ότι βαδίζουμε σε ανάπτυξη είναι με το παλιό και δεν αντιλαμβάνεται το καινούργιο.

Τι μας κρύβουν όμως ο Τσίπρας, ο Τσακαλώτος και ο Σταθάκης ως αριστεροί που μιλάνε γενικά και ποτέ συγκεκριμένα;

Τι εννοούν ανάπτυξη; Πως έχουν σχεδιάσει την ανάπτυξη; Ποιον προσανατολισμό θα έχει και πως θα γίνει ανταγωνιστική ώστε να αποκτήσει και προοπτική;. Πόσο καιρό θέλουμε και πως θα περάσουμε από την σημερινή ύφεση στην ανάπτυξη;

Αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα και ασήμαντες λεπτομέρειες για τους αριστερούς. Ψιλά γράμματα είναι επίσης και τα όρια του πλούτου και της φτώχειας ώστε να γνωρίζουμε μέχρι που θα φτάσει ο πήχης των χαρατσιών του 2016 και που η τρύπα μας… στον προϋπολογισμό (κοντά στο 1 δισ. ευρώ το βλέπουν οι δανειστές) και το άνοιγμά μας…  (δείχνει από 1.750 μέχρι 2 δισ. ευρώ).

Γι’ αυτό πριν από τα επόμενα αναμασήματα… ας μας πουν πως θα γυρίσει το χαρτί στην βιομηχανική παραγωγή για την οποία τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν μείωση κατά 18,9% του δείκτη κύκλου εργασιών στην βιομηχανία τον Οκτώβριο του 2015 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του Οκτωβρίου του 2014. Και μείωση κατά 10% του ίδιου δείκτη του δωδεκαµήνου Νοεμβρίου 2014 – Οκτωβρίου 2015, σε σύγκριση µε το δωδεκαµήνο Νοεμβρίου 2013 – Οκτωβρίου 2014.

Ας μας εξηγήσουν ακόμη, ανάμεσα στις χαρές και τα πανηγύρια του Τσακαλώτου, την ειδική μελέτη της Διεύθυνσης Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank με τίτλο “Ελλάδα: μακροοικονομικές προοπτικές 2016” που βλέπει για το 2016 ύφεση με 1% πραγματική μείωση του ΑΕΠ.

Και φεύγοντας από τα στοιχεία ας πάμε στην αγορά όπου μόνο στον χώρο των μικρομεσαίων αναμένεται, στις αρχές του 2016, κανόνι 170.000 επιχειρήσεων (με 320.000 εργαζόμενους) πνιγμένων σε χρέη (φόροι, εισφορές, δάνεια) ύψους 70 δισ. ευρώ τα οποία διαγράφουν ήδη το κράτος και οι Τράπεζες.

Ωστόσο, ίσως μέσα στην απελπισία της , η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει την κυβέρνηση να καταστρώνει αναπτυξιακό σχέδιο και ετοιμάζεται με προτάσεις και στόχους. Αλλά τι να κάνουν οι επιχειρήσεις όταν η κυβέρνηση τους προσκαλεί και τους υπόσχεται ανάπτυξη την οποία και οι ίδιοι βλέπουν όσο κυριαρχεί αστάθεια στο πολιτικό σύστημα.

Αλλά το αστείο είναι πως ότι ορισμένοι, στις κεντρικές βιομηχανικές Οργανώσεις, τους έχουν πάρει στα σοβαρά και ετοιμάζουν και δικά τους αναπτυξιακά σχέδια να συμπεριληφθούν στο αριστερό γενικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα ετοιμάσει ο Τσακαλώτος τον Μάρτιο του 2016. Ας περιμένουν…

 

[ΠΗΓΗ: http://www.capital.gr/, 24/12/2015, του Γιώργου Κράλογλου]