επένδυση χρυσού στο δήμο αριστοτέλη: ο δήμαρχος πορεύεται χωρίς λαϊκή εντολή για το θέμα των “σκουριών”

zoumpas1Πριν από λίγες ημέρες, στις 09 Δεκεμβρίου, ο Δήμαρχος Αριστοτέλη μας ενημέρωσε με δελτίο τύπου ότι κατά τη διάρκεια ημερίδας δημάρχων της Μακεδονίας – Θράκης, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτωβρίου, υπογράφηκε ψήφισμα με το οποίο 26 Δήμαρχοι της Βόρειας Ελλάδας λένε όχι στις μεταλλευτικές εξορύξεις χρυσού – χαλκού.

Στο εν λόγω ψήφισμα των 26 δημάρχων της Μακεδονίας – Θράκης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «Δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην παρουσία τέτοιων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στους Δήμους μας, καθώς δημιουργούν περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική, πολιτική υποβάθμιση και καταστροφή.»

Το πρώτο και βασικό ερώτημα που ανακύπτει είναι εάν ο Δήμαρχος Αριστοτέλη έχει τη λαϊκή εντολή της πλειοψηφίας των πολιτών να συνυπογράψει το εν λόγω ψήφισμα και να ασκεί ανάλογη πολιτική.

Όπως είναι γνωστό ο Δήμαρχος και η παράταξή του «Κίνημα Ανάπτυξης» εκλέχθηκε με κυρίαρχο σύνθημα την ενότητα και τη συμφιλίωση των δημοτών, ενώ συγχρόνως δήλωναν κατηγορηματικά ότι αρνούνται το χαρακτήρα δημοψηφισματικής προσέγγισης των δημοτικών εκλογών σε σχέση με το ναι ή το όχι στην επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Επομένως, ο Δήμαρχος και η παράταξή του δεν ζήτησε και δεν έλαβε λαϊκή εντολή από την πλειοψηφία των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη σχετικά με τη μεταλλευτική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση δεν νομιμοποιείται δημοκρατικά να δεσμεύει το Δήμο με την υπογραφή του για το συγκεκριμένο θέμα. Εάν ο Δήμαρχος πραγματικά ενδιαφέρεται να λειτουργήσει ως δήμαρχος όλων των πολιτών και να υλοποιήσει τη βούληση της πλειοψηφίας θα πρέπει να διενεργήσει τοπικό δημοψήφισμα, με ερώτημα : «Συμφωνείτε με την υλοποίηση του Επενδυτικού Σχεδίου της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. ; Ναι – Συμφωνώ. ή Όχι – Δεν συμφωνώ.»

Ένα δεύτερο ερώτημα που ανακύπτει σχετικά με το εν λόγω ψήφισμα είναι γιατί το υπογράφουν μόνον 26 δήμαρχοι από το σύνολο των 90 και πλέον δημάρχων της Μακεδονίας – Θράκης και γιατί δεν το υπέγραψαν και οι υπόλοιποι 3 δήμαρχοι του νομού Χαλκιδικής. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ψήφισμα έχει περιορισμένη απήχηση υποδηλώνει και την αξία του.

 

[ΠΗΓΗ: http://respentza.blogspot.gr/, του Αθ. Γ. Καρίνα, 17/12/2015]