αποφασισμένοι να παραμείνουν στις στοές οι μεταλλωρύχοι

122402-0.ZDG BFDHJYTKULIU;..17e5714b6ae74eb20edba678c0ffb002

Αποφασισμένοι να παραμείνουν στις στοές οι μεταλλωρύχοι. Έχουν συγκεντρωθεί σε ένα μικρό άνοιγμα της στοάς που λειτουργεί ως χώρος ανάπαυσης, με λιγοστές καρέκλες και τραπέζια, έχουν πόσιμο νερό και τρόφιμα, αλλά ο αριθμός τους είναι πολύ μεγάλος και ο χώρος πολύ μικρός. Οι 150 εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός που έχουν οχυρωθεί στον περιορισμένο χώρο της στοάς 59 των μεταλλείων αρνούνται να βγουν και δηλώνουν: «Ή θα επιστρέψουμε στη δουλειά μας ή θα μείνουμε στα υπόγεια».

Φόρεσαν το κράνος ασφαλείας και κατέβηκαν 350 μέτρα στα έγκατα της γης, όπου παραμένουν για τρίτο 24ωρο, μέσα σε συνθήκες απόλυτης υγρασίας (100%), χαμηλής θερμοκρασίας λιγότερη των 20 βαθμών Κελσίου και με περιορισμένο οξυγόνο. Περίπου 150 μεταλλωρύχοι, εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός έχουν αυτοεγκλωβιστεί στην πιο παλιά από τις στοές των μεταλλείων Ολυμπιάδας, όπου γίνεται εξόρυξη ψευδάργυρου και μόλυβδου, στη στοά 59 και αρνούνται να βγουν. Διαμαρτύρονται με τον τρόπο αυτό για την απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Πάνου Σκουρλέτη, να ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες στα έργα της εταιρείας στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα. Ήδη μέχρι χθες απολύθηκαν 700 εργαζόμενοι σε εργολαβικά έργα, πάνω από 1.000 άτομα πήραν το χαρτί της διαθεσιμότητας, ενώ παραμένουν μόλις 100 ως προσωπικό ασφαλείας.

«Θα παραμείνουμε εδώ μέχρι τέλους. Εδώ είναι η δουλειά μας, εδώ το σπίτι μας, εδώ όλη μας η ζωή. Χωρίς δουλειά, χωρίς μεροκάματο, δεν υπάρχει μέλλον για μας και τις οικογένειές μας», είπε στο Εθνος ο πρόεδρος του Σωματείου Υπογειτών Μεταλλείων Κασσάνδρας, Χρήστος Ζαφειρούδας. Χθες το πρωί έφτασε στη στοά ο γιατρός εργασίας της εταιρείας, ο οποίος και ζήτησε να κατέβει και να τους εξετάσει, αλλά οι μεταλλωρύχοι αρνήθηκαν να τον δεχτούν και δήλωσαν αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί και τις επόμενες μέρες.

«Έχουμε επισημάνει στους συναδέλφους ότι αυτό που κάνουν είναι επικίνδυνο, αλλά εμφανίζονται ανυποχώρητοι. Όλο και περισσότεροι θέλουν να κατέβουν και να αυτοεγκλωβιστούν στη στοά και δυστυχώς δεν μπορούμε να τους αποτρέψουμε. Η απόγνωση μας οδηγεί στα άκρα, χάσαμε τη δουλειά μας. Δεν μπορούμε να δουλέψουμε αλλού, για μας τα μεταλλεία είναι συνδεδεμένα με τη ζωή μας και την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής», μας λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μεταλλείων Κασσάνδρας, Γιώργος Χατζής. Φορούν το προστατευτικό κράνος με τον φακό στο μέτωπο, το κίτρινο γιλέκο, τα ρούχα της δουλειάς, έχουν μαζί τους όλο τον εξοπλισμό και κοιτάζονται με πόνο και απόγνωση. Ή θα επιστρέψουμε στη δουλειά μας ή θα μείνουμε στα υπόγεια. Εδώ θα μείνουμε μέχρι τέλους , λένε, ενώ αρκετοί ακόμη εμφανίζονται διατεθειμένοι να μπουν στη στοά, να περπατήσουν με τα πόδια για 3 χιλιόμετρα και να φτάσουν στους συναδέλφους τους. «Κατέβηκαν στη στοά σαν να πήγαιναν για δουλειά. Γιατί για μας αστές οι στοές είναι η καθημερινότητα μας, είναι η πρόοδος μας για μας και τις οικογένειές μας», σημειώνει ο κ. Χατζής.

Χθες έγινε νέα συνέλευση των εργαζομένων της Ελληνικός Χρυσός στην Ολυμπιάδα, η οποία μετατράπηκε σε συγκέντρωση συμπαράστασης προς τους μεταλλωρύχους που βρίσκονται στη στοά. Σε χθεσινή της ανακοίνωση η Ελληνικός Χρυσός ανέφερε ότι οι νέες δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη στερούνται αλήθειας και επιστημονικής εγκυρότητας . Μιλώντας στο Mega ο υπουργός υπεραμύνθηκε της απόφασής του να ανακαλέσει τις τεχνικές μελέτες και έκανε λόγο για παράνομη εξαγωγή τοξικών υλικών από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Αντί να επιλέξει έστω και την ύστατη στιγμή τη λύση της συνεννόησης και της συνεργασίας με την “Ελληνικός Χρυσός”, όπως επανειλημμένα άλλωστε του έχουμε ζητήσει, ο κ. Σκουρλέτης συνεχίζει τις καθημερινές του επιθέσεις που στερούνται αλήθειας και επιστημονικής εγκυρότητας σημειώνεται στην ανακοίνωση και χαρακτηρίζονται ως πυροτεχνήματα τα περί παράνομης εξαγωγής τοξικών υλικών.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ, 26/08/2015