πρόσλάβετέ μας, είμαστε αλληλέγγυοι

ERT3

Ήταν θέμα ολίγων ημερών να εκραγεί το ηφαίστειο που σιγόβραζε τους τελευταίους μήνες στην ΕΡΤ3. Για την ακρίβεια αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου -εν συνεχεία έγινε νόμος- οι οποίες επιτρέπουν και στη νέα κυβέρνηση της “πρώτη φορά Αριστεράς” να ασκεί ασφυκτικό έλεγχο στην ΕΡΤ, όπως ήταν φυσικό, δεν άρεσαν σε πολλούς.

Κυρίως ενόχλησαν όσους τα δύο χρόνια του μαύρου κράτησαν ανοιχτούς τους ραδιοτηλεοπτικούς διαύλους μέσω της ert open ή, όπως οι ίδιοι το ονομάζουν, μέσω του πετυχημένου πειράματος της αυτοδιαχείρισης. Ακολούθησε ο διορισμός των Ταγματάρχη – Τσακνή -κυρίως του πρώτου- που ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης των πρωταγωνιστών της αυτοδιαχείρισης και των αλληλέγγυων, όσων δηλαδή έσπευσαν να στηρίξουν το πείραμα, αν και δεν ήταν εργαζόμενοι στην ΕΡΤ.

Μετά το διορισμό της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ3 και των προϊσταμένων των διαφόρων τμημάτων άρχισαν οι διεργασίες για τον καταρτισμό του προγράμματος. Οι της αυτοδιαχείρισης απαίτησαν να ενταχθούν στο κανονικό πλέον πρόγραμμα οι βασικές εκπομπές της ert open, να συνεχίσουν να προβάλλονται τα διάφορα “κοινωνικά μηνύματα”, όπως για παράδειγμα αυτό κατά της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές, και επίσης να προσληφθούν στην ΕΡΤ3 και οι αλληλέγγυοι.

Ζητούν δηλαδή από έναν κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα να προβάλλει μηνύματα κατά μιας ιδιωτικής επιχείρησης, επειδή κάποιοι (ενδεχομένως και όλοι) από τους εργαζομένους σε αυτόν διαφωνούν με τη λειτουργία της συγκεκριμένης επιχείρησης. Ζητούν επίσης να προσληφθούν έξω από κάθε αξιολογική διαδικασία κι ενώ ο νόμος το απαγορεύει ρητά οι αλληλέγγυοι σε ένδειξη αναγνώρισης της συμπαράστασης στον αγώνα τους

Όλα αυτά τα βάφτισαν αιτήματα της “γενικής συνέλευσης εργαζομένων ΕΡΤ3”, στην οποία, όπως έμαθα, συμμετείχαν περίπου 35 άτομα σε σύνολο περίπου 320. Το ψήφισμα με τα ανωτέρω αιτήματα σύμφωνα με τους αυτοδιαχειριστές έσπευσαν να το υιοθετήσουν σειρά συλλόγων και οργανώσεων, μεταξύ των οποίων και τέσσερις από τις ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης.

Τα αιτήματα απερρίφθησαν από τη διοικούσα της ΕΡΤ3, η οποία εξέδωσε μάλιστα σχετική ανακοίνωση, διά της οποίας αποδοκιμάζονται οι ενέργειες των αυτοδιαχειριστών. Προκύπτει βεβαίως το ερώτημα ποιος ακριβώς εξέδωσε αυτήν την ανακοίνωση.

Το αναφέρω, γιατί λίγη ώρα μετά την έκδοση της ο πρόεδρος της διοικούσας Γιάννης Μυλόπουλος εμφανίστηκε ως γκεστ σταρ σε εκπομπή των αλληλέγγυων, η οποία ασχολήθηκε με το καυτό θέμα της χθεσινής ημέρας, που ήταν «Ο παιδαγωγικός χαρακτήρας της τηλεόρασης».

Νομιμοποίησε δηλαδή διά της παρουσίας του όσα ακριβώς επέκρινε προηγουμένως η διοικούσα της οποίας προΐσταται. Στην ίδια… επίκαιρη εκπομπή καλεσμένοι πλην Μυλόπουλου, ο οποίος, θυμηθείτε το, θα βγαίνει καθημερινά στο γυαλί, ήταν στελέχη ή φίλα προσκείμενοι σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ελπίζω αυτό το πρώτο δείγμα γραφής της νέας ΕΡΤ3 να είναι απλώς μία ατυχής στιγμή και να μην έχει σχέση με το τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, στήλη ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ, 23/06/2015