φτάνει, όχι άλλη ήπια ανάπτυξη…χορτάσαμε…

images

Για το ΣΥΡΙΖΑ η επένδυση –για την οποία τοποθετήθηκαν περίπου 350 εκατ. ευρώ από το 2012 και προγραμματίζονται να επενδυθούν ακόμη περισσότερα από 200 εκατ. φέτος– «έχει εγκλωβίσει τη Β.Α. Χαλκιδική και το δήμο Αριστοτέλη (Χαλκιδικής) στην μεταλλευτική μονοκαλλιέργεια και συμπυκνώνει το πολιτικό πρόβλημα της χώρας». Έχει δε στηριχθεί, μεταξύ άλλων, σε colpo grosso με τις τιμές του χρυσού, συνιστώντας μία «τριτοκοσμικού τύπου πειρατεία στην οικονομία, στην κοινωνία, στον άνθρωπο και στο περιβάλλον»!

Για αυτό, σύμφωνα με το υπό διαβούλευση κείμενο, ο ΣΥΡΙΖΑ εάν γίνει κυβέρνηση θα πάρει μια δέσμη νομοθετικών πρωτοβουλιών:

  • «θα καταργηθούν οι «σκανδαλώδεις συμβάσεις παραχώρησης και η έωλη απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (ΑΕΠΟ)»
  • «θα αποχαρακτηριστεί η περιοχή από αποκλειστικά μεταλλευτική και θα αποδοθούν ευθύνες σε ενόχους αθέμιτης διαπλοκής, οικονομικών/περιβαλλοντικών σκανδάλων και καταστρατήγησης δημόσιας περιουσίας».  Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, τα στοιχεία για μια τέτοια νομοθετική στήριξη είναι πλέον επαρκή.
  • Παράλληλα, το κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης, εάν αναλάβει την κυβέρνηση, θα προχωρήσει στη διεκδικήσει των απολεσθέντων εσόδων του δημοσίου και τα έξοδα αποκατάστασης των περιβαλλοντικών ζημιών.  Όπως ακόμη, επισημαίνεται στο κείμενο προγραμματικών θέσεων, η ακύρωση της επένδυσης είναι μονόδρομος για τη βιώσιμη αναπτυξιακή ανόρθωση της ευρύτερης περιοχής, μιας και «οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου είναι ψευδείς και η εφαρμογή τους οδηγεί σε ανεπίστροφη περιβαλλοντική υποβάθμιση και καταστροφή».

Ωστόσο, τι μέλλει γενέσθαι με τους 1.900 εργαζομένους στις εργασίες εξόρυξης και κατεργασίας;  Ακούστε:

«Θα απασχοληθούν στις παραδοσιακές μεταλλευτικές δραστηριότητες, οι οποίες θα συνεχιστούν αλλά θα υπόκεινται σε δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο και θα βρίσκονται σε φθίνουσα πορεία», όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα. Ακόμη, όπως υποστηρίζεται, ο ΣΥΡΙΖΑ «θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας στην περιοχή μέσω κοινωνικών συμβολαίων με φορείς της περιοχής που θα πλήττονταν ή δίσταζαν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους εξαιτίας της μεταλλείας χρυσού».

Το κόμμα, που εμφανίζεται πρώτο στις δημοσκοπήσεις, αναφέρει στο πρόγραμμά του ότι θα δημιουργηθεί «ανταποδοτικός φορέας» που θα υλοποιεί εξειδικευμένα προγράμματα δραστηριοποίησης των νέων και των ανέργων της περιοχής. Ο φορέας αυτός θα συνεργάζεται με την τοπική αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς της περιοχής και θα είναι πλαισιωμένος από επιστήμονες «που δείχνουν όλο αυτό το διάστημα έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής»

Αλήθεια τώρα… Μεταξύ μας…. Έχετε ακούσει μεγαλύτερες κοτσάνες  σε αναπτυξιακές δηλώσεις;

[ΠΗΓΗ: capital.gr]