ο ομότιμος αυτοσχεδιάζει….

Geopotes_14

Τα επίπεδα της θερμοκρασίας του φετινού καλοκαιριού δεν δικαιολογούν το παραλήρημα του γνωστού ομότιμου, ο οποίος έσκασε μύτη στο μόνο μέσο που του δίνει πλέον βήμα να μιλήσει, το antigolg.org, και ξεδιπλώνει μια φανταστική θεωρία, όπου όλη η παραλιακή ζώνη από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Ιερισσό θα γεμίσει με βυθοκόρους που θα ψάχνουν για σπάνιες γαίες…

Παρακολουθήστε την συλλογιστική του και βγάλτε συμπέρασμα:

«Η Ευρώπη (η ΕΕ) λαχταράει να έχει στη διάθεσή της σπάνιες γαίες που θα εξορύσσονται εντός των ορίων της, για να μην τις εισάγει. Το σημαντικά αρνητικό πρόσημο από περιβαλλοντική σκοπιά τέτοιων εξορύξεων εν τούτοις αποτρέπει την προσπάθεια. Αν όμως βρισκόταν μια χώρα που με μεγαλοψυχία θα θυσιαζόταν και θα δεχόταν να διαθέσει ένα μεγάλο κομμάτι της για την παραπέρα ανάπτυξη του τεχνικού μας πολιτισμού, τότε μάλιστα. Και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα λέγαν τότε τα καλύτερα λόγια για την συμβολή αυτής της χώρας σε έναν τόσο σημαντικό σκοπό. Θα έπρεπε βέβαια η χώρα αυτή να διαθέτει στο υπέδαφός της σπάνιες γαίες.

Η σπανιότητα που δίνει το όνομα στην ομάδα αυτή των χημικών στοιχείων δεν είναι όμως σπανιότητα παρουσίας, αλλά περισσότερο συνδέεται με το πολύ μικρό ποσοστό συμμετοχής των σπάνιων γαιών στα φέροντα πετρώματα. Σπάνιες γαίες υπάρχουν σχεδόν παντού, σχεδόν σε όλα τα πετρώματα και σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Τα αποθέματα πάντως σε δυνητικά προσκτήσιμες σπάνιες γαίες δεν έχουν υπολογιστεί για τις διάφορες χώρες της ΕΕ, και είναι τελείως αυθαίρετο να θεωρηθεί η Ελλάδα ως δήθεν η πιο ευνοημένη χώρα από την άποψη αυτή, μια θεώρηση που την προβάλλουν και θα συνεχίσουν να την προβάλλουν όσοι προετοιμάζουν το έδαφος για νέα ELDORADA.

Προσέξτε δε το εφιαλτικό σενάριο της συζητούμενης στα σοβαρά εκμετάλλευσης (εξόρυξης με βυθοκόρο προφανώς) όλης της παράλιας ζώνης και των παράκτιων υποθαλάσσιων αποθέσεων μεταξύ Χαλκιδικής και Αλεξανδρούπολης -η παραλία μιας ΕΟΖ που λέγαμε, εξάλλου οι άλλες παραλίες θα έχουν ευγενώς διατεθεί σε άλλου τύπου επενδυτές».

Φοβερό, ε; Και όλα αυτά επειδή ο δρ. Πέτρος Τζαφέρης έγραψε σε ένα άρθρο του στο protagon.gr, πως «Σπάνιες Γαίες (REE) ανιχνεύονται επίσης, και μάλιστα σε υψηλή περιεκτικότητα, σε προσχωσιγενείς αποθέσεις που απαντώνται στο παράκτιο και υποθαλάσσιο περιβάλλον μεταξύ Χαλκιδικής και Αλεξανδρούπολης, κυρίως στις εκβολές των ποταμών Στρυμόνα, Νέστου και Έβρου.[…] Μένει λοιπόν η αποτίμηση και η ορθολογική αλλά και έγκαιρη εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών, η οποία θα  προσφέρει σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ενισχύσει τον παγκόσμιο ρόλο της στην εξορυκτική βιομηχανία.»

Είπαμε κε ομότιμε, κάτι να λέμε για αντίλογο, αλλά να στέκει, ε;