sakis ο ρεματολόγος!

img_0972

Μετά από χρόνια επιτέλους το ΥΠΕΚΑ προωθεί το νομοσχέδιο για το υφιστάμενο καθεστώς των ρεμάτων και λύνει τα χέρια σε δραστηριότητες οι οποίες έπρεπε να περιμένουν την διαδικασία της λεγόμενης οριοθέτησης των ρεμάτων (ουσιαστικά την τοπογραφική αποτύπωση των ορίων τους), για την οποία μπορεί να περίμενε κανείς και χρόνια. Προσδιορίζονται επιτέλους τα κριτήρια χαρακτηρισμού των ρεμάτων και για τις νέες οριοθετήσεις προβλέπεται να γίνει ψηφιακή αποτύπωσή τους, με βάση τους ορθοφωτοχάρτες, που διαθέτει η εταιρεία του Κτηματολογίου. Το νομοσχέδιο βγήκε προς δημόσια διαβούλευση για δύο εβδομάδες και ανατρέπει τελείως το υφιστάμενο αναχρονιστικό καθεστώς προστασίας εισάγοντας εξαιρέσεις οι οποίες επιτρέπουν πλέουν μια ευρεία γκάμα επεμβάσεων, όπως υδροληψίες, κατασκευή υδροηλεκτρικών έργων, κ.λπ.

Όπως ήταν φυσικό, επειδή το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ευνοεί χρονικά την διαδικασία οριοθέτησης των ρεμάτων Καρατζά και Λοτσάνικου στις Σκουριές, τα οποία πρόκειται να μετατραπούν σε χώρους απόθεσης, η αντιμεταλλευτική παράταξη, με την καλπάζουσα φαντασία, άρχισε να διαμαρτύρεται ότι πρόκειται για… φωτογραφική διάταξη προς όφελος της Ελληνικός Χρυσός (!). Βέβαια με το θέμα ασχολείται σήμερα μόνον η ΑΥΓΗ, και –ποιός άλλος–, ο ένας, ο μοναδικός, ο πανόπτης Σάκης Αποστολάκης. Ο Σάκης δεν διστάζει μάλιστα να φέρνει σαν πηγή το… Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, το blog του Τόλη και της παρέας του, δηλαδή… φοβερή δημοσιογραφική πηγή…

Το Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων λοιπόν, διαμαρτύρεται διότι το νομοσχέδιο, λέει, θα δώσει στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός τη δυνατότητα να παρακάμψει την υποχρέωση οριοθέτησης των ρεμάτων Καρατζά και Λοτσάνικου στις Σκουριές. Η παράγραφος 4.1.3. αναφέρει ότι κατ’ εξαίρεση δεν απαιτείται οριοθέτηση για την κατασκευή φραγμάτων, υδροληψίες, υδροηλεκτρικούς σταθμούς, εφόσον αυτοί βρίσκονται άνω στο σώμα του φράγματος, καθώς και αναβαθμών συγκράτησης φερτών υλών στις ορεινές κοίτες. Αυτό ήταν το πρόβλημα παιδιά; Το αν χρειάζεται να κατατεθεί μελέτη οριοθέτησης ή όχι; Γιατί; Για να χαθούν κι άλλοι πολύτιμοι μήνες για την ολοκλήρωση της επένδυσης; Να σημειωθεί ότι, κατά το νομοσχέδιο, όταν το προς οριοθέτηση τμήμα του υδατορέματος ευρίσκεται σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο ή σε παραδοσιακό οικισμό, ή σε δάση, ή σε περιοχές που υπάγονται σε ειδικό καθεστώς προστασίας, η επικύρωση του καθορισμού των οριογραμμών του γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα.