αναμενόμενη κατολίσθηση

katolisthisi

Μεγάλη κατολίσθηση σημειώθηκε χθες στις 11 το πρωί στα νοτιοδυτικά όρια (πρανή) του ορυχείου Μαυροπηγής της ΔΕΗ και συγκεκριμένα στους εκσκαφείς 2Β και 4, ενώ δεν κινδύνευσαν εργαζόμενοι. Εργαζόμενοι που βρισκόταν κοντά στο σημείο της κατολίσθησης ανέφεραν ότι «είδαν να πέφτει ένα ολόκληρο βουνό με χώματα μέσα στο ορυχείο» και ότι για λίγη ώρα προκλήθηκε αναταραχή για την τύχη δύο εργαζομένων του συνεργείου στη συντήρηση βαρέων οχημάτων, οι οποίο ωστόσο δεν είχαν κινδυνεύσει καθώς είχαν φύγει από το συγκεκριμένο σημείο λίγο πριν σημειωθεί η κατολίσθηση.

Σύμφωνα με τον ορυχειάρχη Αντώνη Τσαλίδη «παρά το γεγονός ότι η μάζα της κατολίσθησης ήταν πολύ μεγάλη, εκτιμάται ότι αγγίζει ίσως τις 400.000 τόνους χώματος, προκλήθηκαν ζημίες μονάχα στον ταινιοδρομικό εξοπλισμό (ταινιόδρομο) του συγκεκριμένου κλάδου εκσκαφής», ενώ με βάση αναφορές των εργαζομένων ζημίες προκλήθηκαν σε δύο ταινιόδρομους.

Σημείωσε επίσης ότι «το φαινόμενο οφείλεται καθαρά σε γεωλογικούς λόγους και όχι στον καιρό» και συγκεκριμένα «στο γεγονός ότι πρόκειται για μια ασβεστολιθική περιοχή όπου έχει επικολληθεί κομμάτι του κοιτάσματος (λιγνίτη) με πολύ μεγάλη ασυνέχεια και καμία συνοχή, με αποτέλεσμα όταν η εκσκαφή πλησίασε τον ασβεστόλιθο να αποκολληθεί ένα κομμάτι και να προκληθεί κατολίσθηση».

Ο κ. Τσαλίδης διαβεβαίωσε ακόμη ότι «δεν κινδύνευσε κανένας εργαζόμενος», καθώς οι μηχανικοί και εργοδηγοί παρακολουθούσαν το φαινόμενο από το πρωί. «Από τις 8 πρωί στην ενημέρωση στελεχών υπήρξε αναφορά ότι έχουμε πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο και οι μηχανικοί και ο εργοδηγός παρακολουθούσαν το φαινόμενο γιατί περιμέναμε την κατολίσθηση», όπως δήλωσε.

[ΠΗΓΗ: www.e-ptolemeos]