υπάρχει καλή και κακή βία;

Τον Ιούνιο του 2012 ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, πρώην δημοσιογράφος του Αντί και της Αυγής, έγραψε: «Για όσους δεν το έχουν συνειδητοποιήσει, πρέπει να τονιστεί με έμφαση ότι η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε μια ιστορικών διαστάσεων μετάλλαξη: Δύο χρόνια πριν, η κουλτούρα της βίας εμφιλοχωρούσε σε αριθμητικά ασήμαντες ομάδες ακροδεξιών και ακροαριστερών γκρουπούσκουλων. Σήμερα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ένας στους δύο κατοίκους αυτής της χώρας εγκρίνει τους προπηλακισμούς εναντίον πολιτικών προσώπων, δηλαδή υποστηρίζει την πολιτική βία». Και για να υποστηρίξει τα γραφόμενά του παραθέτει κείμενο του Π. Κ. Ιωακειμίδη, από άρθρο στα Νέα της 22ας Ιουλίου 2011: «Στην Ελλάδα απουσιάζει η ‘κουλτούρα της συναίνεσης’. Είμαστε μια βαθύτατα συγκρουσιακή χώρα. Άλλωστε, μια χώρα που σχετικά πρόσφατα πέρασε μέσα από την αιματοχυσία ενός εμφυλίου πολέμου και παλαιότερα από διχασμούς, δεν (μπορεί τελικά να) έχει ούτε την ιστορική εμπειρία ούτε τις ισχυρές αξιολογικές κατηγορίες για συναίνεση. Αν τις είχε δεν θα είχε ενδεχομένως διολισθήσει ούτε στον Εμφύλιο ούτε στους διχασμούς. Και ας αφήσουμε το εύκολο παραμύθι ότι για όλα αυτά ευθύνονται οι “ξένες δυνάμεις”».

Και ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, μιλά ξεκάθαρα και για τις ευθύνες των πολιτικών, λέγοντας τα κάτωθι: «Πρέπει να προστεθεί και ο καθοριστικός ρόλος που διαδραματίζουν στην κοινωνική νομιμοποίηση του φαινομένου της βίας κάποια μέσα ενημέρωσης και κάποιοι πολιτικοί σχηματισμοί. Η πολιτική τους αφετηρία είναι ένας αχαλίνωτος λαϊκισμός και το βασικό τους επιχείρημα είναι το ακόλουθο: Η κοινωνική βία είναι η αναπόφευκτη αντίδραση των πολιτών στην κρατική βία και καταστολή. Με λόγια του Αλέξη Τσίπρα, “καταδικάζουμε τη βία, αλλά αντιλαμβανόμαστε την αγανάκτηση όλων εκείνων που αντιδρούν βίαια απέναντι στη βία του Μνημονίου”».

Εν κατακλείδι να σχολιάσουμε εμείς: Άρα, τι γίνεται; Αν αθωώσουμε τους «αγωνιστές» στις Σκουριές, παραδεχόμαστε επισήμως ότι υπάρχει Καλή και Κακή βία… Και τότε δεν θα υπάρξει επιστροφή, θα έχουμε ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου…