γιατί δεν φοράς το κράνος σου;;

xm5

Η αιτιολόγηση της ανάκλησης έγκρισης των τεχνικών μελετών εκ μέρους του ΥΠΑΠΕΝ θυμίζει το γνωστό ανέκδοτοι με το λαγό και το λιοντάρι, που αφού δεν έβρισκε τίποτα άλλο να του προσάψει για να τον τιμωρήσει, ο βασιλιάς των ζώων είπε στο λαγό (που ήταν πεζός): «Και καλά όλα τα άλλα, αλλά γιατί δεν φοράς το κράνος σου»;

Η ανακοίνωση της Eldorado Gold μας πληροφορεί ότι η ανάκληση του υπουργείου βασίζεται στην ημιβιομηχανική δοκιμή που ολοκληρώθηκε σε σχέση με τη διαδικασία του flash smelting για την πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής στα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Όπως επισημαίνεται, η ημιβιομηχανικής κλίμακας δοκιμή από την πλευρά της εταιρείας ολοκληρώθηκε στις εγκαταστάσεις της Outotec στη Φινλανδία, ενώ το υπουργείο υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να είχε γίνει εντός πεδίου στη Χαλκιδική.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε ότι οι ενέργειες της Ελληνικός Χρυσός για το επενδυτικό έργο γίνονται με πιστή τήρηση των όσων προβλέπει η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπου πουθενά δεν προβλέπεται η δοκιμή της πυρομεταλλουργικής μεθόδου του flash smelting σε ημιβιομηχανική κλίμακα στη Χαλκιδική. Αυτή η δοκιμή έγινε με απόλυτη επιτυχία στη Φινλανδία στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Outokumpu που έχει την κυριότητα της πυρομεταλλουργικής μεθόδου με ανάκτηση χαλκού και χρυσού πάνω από 90%. Όλες αυτές οι πιστοποιήσεις έχουν συμπεριληφθεί στον φάκελο της αδειοδότησης, είπε. «Ξεχάσαμε τη σκόνη, το αρσενικό, το κυάνιο, τα νερά, τις τερατογενέσεις παιδιών με 8 κεφάλια, χέρια και πόδια και βρήκαμε για να ασχολούμαστε το πού πρέπει να γίνει η δοκιμή του flash smelting…», σχολίασε κάνοντας λόγο για χονδροειδή ψέματα.