μισθοφόροι ακτιβιστές… τα πουλάκια μου!

images

Σε αντεπίθεση περνάει η Εφημερίδα των Συντακτών για τους μισθοφόρους-ακτιβιστές, και προσπαθεί να πείσει ότι η όλη υπόθεση πρόκειται για απόπειρα λασπολογίας του «αγώνα» των κατοίκων Ιερισσού και περιχώρων… Χαρακτηριστικά αναφέρει προς «Στο κλίμα των ημερών με τις αποκαλύψεις για τον πακτωλό δημόσιου χρήματος που διασπαθίστηκε τα τελευταία χρόνια, μια πληροφορία τραβήχτηκε από τα μαλλιά για να στηθεί μια ιστορία με στοιχεία οικονομικού θρίλερ, εσάνς διαπλοκής και μπόλικα πλάνα από τον εμπρησμό μηχανημάτων πέρσι στις Σκουριές. Μια απλή διαδικασία, που αποτελεί πάγια πρακτική των ΜΚΟ σε όλο τον κόσμο, όπως ο θεσμός του αμειβόμενου εθελοντή, παρουσιάστηκε από μερίδα του Τύπου ως μείζον σκάνδαλο διαπλοκής και ως χειραγώγηση ενός κινήματος με χιλιάδες(!!!)  υποστηρικτές». Μάλιστα για να υποστηρίξει της θέσεις της, η εφημερίδα παίρνει και συνέντευξη από ποιους νομίζετε; Σωστά μαντέψατε… από κατοίκους της περιοχής αντίθετους στην επένδυση! Η Κατίνα από τα Νέα Ρόδα, ο Γιώργος από την Ιερισσό και η Μαρίνα, μέλος του συντονιστικού αγώνα των κατοίκων, μας λένε την …αντικειμενική γνώμη τους…  Αχαχαχαχα… καλό, ε;  , Πάλι στο γνωστό μοτίβο του αποπροσανατολισμού, η Εφημερίδα των Συντακτών παρακάμπτει την ουσία, τον σκοπό δηλαδή για τον οποίον προσλαμβάνεται ο εθελοντής και προσπαθεί να το συνδέσει με τη φασαρία που γίνεται τελευταία με τις ΜΚΟ… Κατηγόρησε εδώ κανείς καμία ΜΚΟ για παράνομη χρηματοδότηση; Αλλού είναι το θέμα, και οι συντάκτες της ΕτΣ ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν, ή αδυνατούν να το καταλάβουν (το πιθανότερο…).

Μας λέει λοιπόν το άρθρο πως πρόκειται για το European Voluntary Service, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα εθελοντισμού, το οποίο υλοποιείται από τη βελγική CATAPA σε συνεργασία με την ελληνική European Village. Τα προγράμματα διαρκούν από 2 εβδομάδες μέχρι 12 μήνες και μπορείς να εργαστείς σε διάφορους τομείς, όπως στον πολιτισμό, τη νεολαία, τον αθλητισμό, τα παιδιά, την πολιτιστική κληρονομιά, την τέχνη, τα ζώα, το περιβάλλον και την αναπτυξιακή συνεργασία. Θα λάβεις τα έξοδα στέγασης, φαγητού, ασφάλειας και χαρτζιλίκι . Ο Χρυσόστομος Γαλανός, εκπρόσωπος της European Village δηλώνει τα εξής στην Εφημερίδα των Συντακτών: «Ασχολούμαστε με τα προγράμματα από το 2006. Μ’ αυτά τα προγράμματα μετακινούνται εκατοντάδες νέοι στην Ευρώπη κάθε χρόνο. Η βελγική ΜΚΟ ήρθε σε επαφή μαζί μας μέσω κάποιας κοινής φίλης. Είμαστε ο φορέας αποστολής, ο οποίος αμείβεται εφάπαξ για τα έξοδά του με 500 ευρώ. Το πρόγραμμα εγκρίθηκε από την Βελγική Εθνική Υπηρεσία. Είναι αξιόποινο να δίνονται ευκαιρίες σε νέες ανθρώπους; Είναι αξιόποινο να υπάρχουν οργανώσεις εναντίον των εξορύξεων χρυσού; Δεν είναι καθόλου ασύνηθες εθελοντές τέτοιων προγραμμάτων να αποζημιώνονται για τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Αυτό που είναι ασύνηθες είναι να καταστρέφεις ένα αρχέγονο δάσος και να επιχειρείς να λοιδορήσεις ένα κίνημα κατοίκων».

Άκου κύριε Γαλανέ, διότι κάτι έχετε καταλάβει λάθος! Κατ’ αρχάς με τη δήλωσή σας παίρνετε πολιτική θέση εναντίον της επένδυσης και δεύτερον είστε ειδικός και ξέρετε ότι το δάσος στις Σκουριές είναι… αρχέγονο; Η επιχειρηματολογία σας μοιάζει επικίνδυνα με του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων… Όσον αφορά τη χρήση του εθελοντικού προγράμματος, κάνετε ακριβώς αυτό που κάνουν κάποιοι αγρότες με τις παράνομες επιδοτήσεις. Παίρνουν επιδότηση για αλλαγή καλλιέργειας ή βελτίωση αγροτικών υποδομών και αγοράζουν καινούργιο αγροτικό δικάμπινο ή μερσεντές… Κανείς δεν είπε πως το πρόγραμμα είναι παράνομο. Ηθικά ανεπίτρεπτο και ξεφτίλα για όποιον το σκέφτηκε είναι να χρησιμοποιούνται αμειβόμενοι από την Ε.Ε. εθελοντές για σκοπούς ομάδων οι οποίες «αγωνίζονται» για αμφιλεγόμενους σκοπούς. Και μη μιλήσει κανείς για παλλαϊκό κίνημα και τέτοιες ανοησίες. Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι και γιατί δεν θέλουν την επένδυση, πόσοι είναι και τι έχουν κάνει. Και ναι μεν η κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής είναι χωρισμένη, αλλά στην μία πλευρά –αυτή των υποστηρικτών της επένδυσης– βρίσκεται το 70-80% των κατοίκων. Και από την άλλη πλευρά πολλοί είναι αυτοί που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νόμο από τις κινητοποιήσεις τους. Να σας πω κάτι αντίστοιχο; Σκεφτείτε ο Δήμος Αριστοτέλη να προσελάμβανε ανέργους μέσω των υφιστάμενων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ με πεντάμηνη σύμβαση, με σκοπό την «απασχόλησή τους σε θέσεις φύλαξης στο Δήμο Αριστοτέλη», και να τους έβαζε να φυλάνε τις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός. Αυτό ακριβώς κάνεις αγαπητέ μου…  Εσύ κε Γαλανέ, χρησιμοποιείς χρήματα της Ε.Ε. για να ενισχύεις το «κίνημα» των Σκουριών το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τον «πολιτισμό, τη νεολαία, τον αθλητισμό, τα παιδιά, την πολιτιστική κληρονομιά, την τέχνη, τα ζώα, το περιβάλλον και την αναπτυξιακή συνεργασία», που όπως διατείνεσαι αφορά το πρόγραμμα. Θεωρώ πως η Ε.Ε. εξαπατάται, πιθανότατα να εξαπατάται και η Βελγική CATAPA, εκτός αν εκεί έχουν το δικό τους Γαλανό, με τα ίδια επιχειρήματα, οπότε πρόκειται για από κοινού εξαπάτηση της Ε.Ε.