βίοι αγίων- η κατερινα

katrin

[ΠΗΓΗ: Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ, 31-10-2073]

Η Αγία Κατίνα ή Αικατερίνη των Σκουριών, γνωστή και ως Μεγαλομάρτυς Κάθριν και κατά τους υμνολόγους της Ορθόδοξης Αριστεράς Κατερινάκι, υπήρξε σημαντική μορφή του λεγόμενου «τίμιου αγώνα» της Χαλκιδικής κατά τον πρώιμο 21ο αιώνα.

Οι ιστορικές πηγές μαρτυρούν ότι έζησε επί εποχής Πάχτα, απόλυτου άρχοντα της ΒΑ Χαλκιδικής, ιδιαίτερου ΣΥΡΙΖΟμάχου και υποστηριχτή Αλλοδαπών Χρυσοθήρων. Η Αικατερίνη έτυχε μεγάλης μόρφωσης και ήταν κάτοχος Πανεπιστημιακού Πτυχίου. Σπούδασε δασολογία και φυσικό περιβάλλον και ξένες γλώσσες της εποχής της. Από νεαρή ηλικία προσελκύσθηκε από την μεταλλευτική οικολογία συνεργάστηκε για ίδιον όφελος με καναδοτσολιάδες χρυσωρύχους, αλλά τελικά ασπάσθηκε τον Συνασπισμό και εργάσθηκε με έντονη δράση και ενθουσιασμό για την διάδοσή του, επιτυγχάνοντας πολλά χάριν της ρητορικής της ευφράδειας και των πολλών γνώσεών της- φωτεινός παντογνώστης.

Από νεαρότατη ηλικία είχε δείξει ασυνήθη ευσέβεια και προσήλωση στα οικολογικά και κοινωνικά κινήματα, όπου και ο θρύλος ότι δέχθηκε το «δακτυλίδι πνευματικής μνηστείας» από μέρους του Προέδρου που της το προσκόμισε ο ίδιος.

Η αγιοποίησή της έχει τις ρίζες της πολύ πίσω, από την δραστηριοποίησή της στον αγώνα ενάντια στην επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη Χαλκιδική (αρχές της εγκατάστασης της σημερινής Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., η οποία αποτελεί στο δεύτερο μισό του 21ου αιώνα την υγιέστερη βαλκανική εταιρεία εξόρυξης), ως μέλος του Συντονιστικού Συλλόγων και Φορέων Σταγείρων Ακάνθου. Τα χρόνια της ακμής της δραστηριοποιούνταν ψυχή τε και σώματι σε αυτόν τον τομέα με συνέπεια και αποφασιστικότητα, μαζί με άλλους καταδιωκόμενους Αγίους και Οσίους (τον Άγιο Τόλη, τον Όσιο Κουφοντίνα, κ.λπ.).

Το καθεστώς Πάχτα την κυνήγησε άγρια, αλλά αυτή με αυταπάρνηση βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή. Πρώτη στις διαδηλώσεις, πρώτη στις εκδηλώσεις, πρώτη στις δηλώσεις, πρώτη στις τηλεοράσεις, πρώτη στις πορείες, πρώτη στις διαμαρτυρίες, πρώτη στις μηνύσεις… αψηφώντας τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί μαϊντανός. Τελικά μέσω δολίων πρακτόρων τύπου Αναστασιάδη και κάποιων αντιχριστιανικών blog της εποχής, την κατηγόρησαν αδίκως ότι είχε σχέση με έκνομες ενέργειες τύπου καταδρομική επίθεση στις Σκουριές. Δυστυχώς τα κατευθυνόμενα δικαστήρια εκείνων των μαύρων καιρών, δέχτηκαν τα πειστήρια και καταδίκασαν την οσία Αικατερίνη, η οποία μετά από διαδοχικές εφέσεις και καλυπτόμενη από το κόμμα της και την βουλευτική ασυλία, κατάφερε να κωλυσιεργήσει τόσο, ώστε να παραγραφούν τα αδικήματα.

Την άνοιξη του 2035, και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση της Ελλάδας μετά από ένα τραγικό λάθος από εισβολή ιού στο ψηφιακό σύστημα καταμέτρησης των ψήφων, η αγία Αικατερίνη σε ηλικία 68 ετών διορίστηκε υφυπουργός Περιβάλλοντος. Επί υφυπουργίας της, και πριν την πρώτη Πανευρωπαϊκή Σύρραξη που προκάλεσε η ελληνική διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να σταματήσει κάθε εξορυκτική δραστηριότητα σε όλη την επικράτεια, γεγονός που –όπως αποφάνθηκαν πολύ αργότερα οι ειδικοί– οφειλόταν σε μια νεανική εμμονή της. Ευτυχώς ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την άφησε να υλοποιήσει τα σχέδιά της.

Πριν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτοδιαλυθεί, το 2037, πρόλαβε και ανακήρυξε την Αικατερίνη «αγία εν ζωή», ένας τίτλος που εκτός από αυτήν και την Οσία Αθανασία του Αιγάλεω, σε λίγα άτομα έχει αποδοθεί. Σήμερα, ελλείψει διαδικασίας και πρωτοκόλλου από-αγιοποίησης, η εκκλησία της Ορθόδοξης Αριστεράς τιμά τη μνήμη της κάθε 29 Φεβρουαρίου, αλλά μόνον όταν χιονίζει στην Μύκονο.

Υπάρχει βέβαια μια μερίδα ιστορικών που πιστεύουν ότι η Κατίνα πιθανόν να μην υπήρξε και ότι ήταν μάλλον μια εξιδανικευμένη παρά ιστορική μορφή και υπάρχει απλώς μια σύγχυση λόγω αναφορών σε αληθινά πρόσωπα με το ίδιο όνομα. Ισχυρίζονται ότι δεν ήταν παρά μια εφεύρεση του ΣΥΡΙΖΑ για να δώσει έμφαση στον αγώνα του κατά των μεταλλείων στην Χαλκιδική και να είναι εντάξει και με την ποσόστωση ανδρών-γυναικών βουλευτών του.

Απόδειξη των ανωτέρω είναι ότι παρά την εισήγηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2036 για αλλαγή προστάτιδας αγίας των Μεταλλείων και των Μεταλλωρύχων, στο πόστο παραμένει η Αγία Βαρβάρα… που είναι και προστάτιδα του πυροβολικού!

Άιντε να μαθαίνετε και τίποτε… ντουγάνια!!