έρχεται και η εγκριση για το Πέραμα

Όπως ανέφερε σε πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με αναλυτές ο Paul Wright, , διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου Eldorado Gold, μέχρι το τέλος του 2013 αναμένεται ότι θα εγκρίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού στο Πέραμα του Έβρου «Βρισκόμαστε σε τακτικές συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό αναμένουμε την τελική έγκριση έως το τέλος της χρονιάς» σημείωσε.

Να θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο η εταιρεία ανακοίνωσε την χρονική μετάθεση της έναρξης της παραγωγικής λειτουργίας του έργου στο Πέραμα και στις Σκουριές Χαλκιδικής από το 2015 στο 2016. Ωστόσο, η Ελληνικός Χρυσός –θυγατρική κατά 100% της Eldorado–, συνεχίζει την προώθηση των γραφειοκρατικών διαβημάτων που απαιτούνται προτού η επένδυση στον ακριτικό οικισμό του Έβρου, αρχικού προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ, μπει στην παραγωγή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το «πράσινο φως» για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) αποτελεί ζήτημα πολιτικής βούλησης, με την ΜΠΕ να έχει εγκριθεί από όλες τις επιμέρους διευθύνσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων ακολουθεί η διαδικασία έκδοσης άδειας για την κατασκευή της μονάδας κατεργασίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων στον Έβρο, με την έναρξη παραγωγής να τοποθετείται το 2016. Το Πέραμα διαθέτει κοιτάσματα χρυσού αξίας 2 δισ. ευρώ, ενώ η αξία του αργύρου που έχει ανακαλυφθεί είναι της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωμεταλλευτικών Ερευνών.

Κατά τη λειτουργία του χρυσωρυχείου θα δημιουργηθούν 200 μόνιμες θέσεις εργασίας, περίπου 800 έμμεσες θέσεις απασχόλησης, ενώ κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου θα απασχοληθούν 300 άτομα.

[ΠΗΓΗ: Capital.gr]