Από παράταση σε παράταση ο διαγωνισμός για την Λάρκο – Το κόστος των 3.6 εκατ. ευρώ το μήνα στον προυπολογισμό και η εκκρεμότητα του προσωπικού

Μια νέα προθεσμία υποβολής δεσμευτικών οικονομικών προσφορών για τη ΛΑΡΚΟ για τις 29 Ιουλίου, η πολλοστή τους τελευταίους μήνες, προσδιορίστηκε με στόχο να δοθεί λύση στην πολύπαθη μεταλλευτική επιχείρηση.

Ωστόσο και η ημερομηνία αυτή εμφανίζεται επισφαλής και ενδέχεται να μεταφερθεί εάν δεν έχει έως τότε ανακοινωθεί απόφαση της Δικαιοσύνης για τα ασφαλιστικά μέτρα κατά των ομαδικών απολύσεων που έχουν αιτηθεί σωματεία εργαζομένων της προβληματικής μεταλλευτικής επιχείρησης. Και προφανώς θα χρειαστεί παράταση εάν η απόφαση «παγώσει» τη διαδικασία των απολύσεων.

Η προσφυγή των σωματείων επιδιώκει την ακύρωση της διαδικασίας ομαδικής απόλυσης περίπου 1.050 εργαζομένων. Σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο, με βάση το οποίο έχει υπαχθεί στο πτωχευτικό δίκαιο η ΛΑΡΚΟ, ο ειδικός διαχειριστής οφείλει να ολοκληρώσει τις απολύσεις, έτσι ώστε οι νέοι μέτοχοι που θα προκύψουν από τη διαγωνιστική διαδικασία να αναλάβουν την εταιρεία ελεύθερη κάθε υποχρέωσης.

Τα ποσά της αποζημίωσης των εργαζομένων έχουν προϋπολογιστεί και έχει αποφασιστεί πως θα καλυφθούν από το Δημόσιο. Ενόσω αυτή η διαδικασία δεν ολοκληρώνεται, οι επενδυτές δεν πρόκειται να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά, εξηγούν πηγές της αγοράς. Σημειώνεται βεβαίως πως ένας σημαντικός αριθμός από τους σημερινούς εργαζομένους αναμένεται να προσληφθεί εκ νέου από τη νέα ιδιοκτησία.

Οι υποχρεώσεις

Αγκάθι στη διαδικασία για τη μεταλλευτική επιχείρηση είναι οι συνολικές υποχρεώσεις προς τη ΔΕΗ, μεταφορικές επιχειρήσεις, εργολάβους και ΕΦΚΑ που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ και για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει σημαντικά πρόστιμα.

Η ΛΑΡΚΟ κοστίζει 22 περίπου εκατομμύρια ευρώ το εξάμηνο ή 3,6 εκατ. ευρώ το μήνα στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι δύο διαγωνισμοί που πραγματοποιούν το ΤΑΙΠΕΔ και η Ειδική Διαχείριση, για το εργοστάσιο και τα μεταλλεία αντίστοιχα, έχουν λάβει αλλεπάλληλες παρατάσεις.

Υπενθυμίζεται πως η ΛΑΡΚΟ πωλείται μέσω δύο ξεχωριστών διαγωνισμών. Ο ένας διενεργείται από το ΤΑΙΠΕΔ και αφορά στην εκμίσθωση του εργοστασίου της και ο άλλος από τον ειδικό διαχειριστή και αφορά πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως τα δικαιώματα εκμετάλλευσης λατομείων ανά τη χώρα.

Η σύμβαση με την οποία θα γίνει η εκμίσθωση του εργοστασίου από το ΤΑΙΠΕΔ έχει αναρτηθεί στο VDR και κατόπιν σχετικής διαβούλευσης προβλέπει πενταετή προθεσμία προς τους νέους μετόχους, προκειμένου να ολοκληρώσουν την περιβαλλοντική συμμόρφωση του ρυπογόνου εργοστασίου και ενδεχομένως να υπάρξουν εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα για τα τεκταινόμενα από τη διοίκηση του Ταμείου.

Η απόφαση

Η απόφαση του αρμοδίου δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις αναμένεται από μέρα σε μέρα. Ακόμα όμως και αν είναι αρνητική για την ειδική διαχείριση, η τελευταία μπορεί να ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία. Κάτι τέτοιο όμως θα χρειαστεί σαφώς περισσότερο χρόνο από τον διαθέσιμο μέχρι τις 29 Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην τρέχουσα τελική φάση του διαγωνισμού για τη ΛΑΡΚΟ έχουν προκριθεί η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings AG, ο όμιλος Mytilineos και η Commodity & Mining Insight Ireland. Η Mytilineos έχει ξεκάθαρα αποστασιοποιηθεί, ενώ η Commodity & Mining θεωρείται βέβαιο πως θα απόσχει. Η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings ωστόσο παραμένει στο τραπέζι και αντιμετωπίζεται ως ο επικρατέστερος για να υποβάλει προσφορά επενδυτής, αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες.

Τι πωλείται με τους δύο διαγωνισμούς

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορά:

  • τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου Λάρυμνας, που περιλαμβάνει τα σχετικά σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα, το μεταλλευτικό εργοστάσιο και τα ακίνητα, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και επί του παρόντος μισθώνονται στην «Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία ΛΑΡΚΟ» (ΛΑΡΚΟ) και
  • τη μίσθωση του δημόσιου μεταλλείου στο Λούτσι, το οποίο περιλαμβάνει τα σχετικά μεταλλευτικά δικαιώματα με τα ακίνητα και τις εγκαταστάσεις του, τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στο αντικείμενο του διαγωνισμού που προωθεί ο ειδικός διαχειριστής περιλαμβάνονται:

  1. Παραχωρήσεις μεταλλευτικών δικαιωμάτων επί των Μεταλλείων Ευβοίας και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις αλλά και μισθωμένες δημόσιες παραχωρήσεις στην περιοχή Βρυσάκια Εύβοιας
  2. Μεταλλεία Καστοριάς και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές παραχωρήσεις
  3. Μεταλλεία Φθιώτιδας (περιοχή Άγιος Ιωάννης και συγκεκριμένα ιδιόκτητες οριστικές και μισθωμένες ιδιωτικές παραχωρήσεις.
  4. Αποθέματα μεταλλευμάτων (δυνητικά και μη)
  5. Αγροτεμάχια στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα) και στην Εύβοια
  6. Κινητός και λοιπός εξοπλισμός στην περιοχή Λάρυμνας (Φθιώτιδα).

[ΠΗΓΗ: https://energymag.gr/, της Νεφάλης Ζορμπά, 8/7/2022]