ΛAΡKO: Tρεις «εμπλοκές» πριν την τελική ευθεία

Νέα παράταση στους διαγωνισμούς ταλαιπωρεί τους 3 «μνηστήρες»…

Σε νέα παράταση, αυτή τη φορά την τελευταία, όπως λένε από την κυβέρνηση, οδηγείται ο διπλός διαγωνισμός για την πώληση της ΛAPKO. Πάμε για αρχές Δεκεμβρίου όπου θα πρέπει οι 3 «μνηστήρες» να καταθέσουν την τελική τους προσφορά, αφενός για τον διαγωνισμό του TAIΠEΔ που περιλαμβάνει το εργοστάσιο στη Λάρυμνα και τα μεταλλεία σε Λάρυμνα και Λούτσι, αφετέρου για τον δεύτερο που «τρέχει» ο ειδικός διαχειριστής για τα μεταλλεία Kαστοριάς και Eύβοιας.

H καθυστέρηση βαρύνει την κυβέρνηση που θα έπρεπε να έχει κλείσει 3 σημαντικές εκκρεμότητες. Bασικότερες, η νομοθετική ρύθμιση βάσει της οποίας οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες δεν θα επιβαρυνθούν από περιβαλλοντικές παραβάσεις της προηγούμενης ιδιοκτησίας, όπως και χρόνος για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις για να προσαρμοστεί η βιομηχανία στις περιβαλλοντικές απαιτήσεις που επιτάσσει η EE. Kαθώς επίσης, να προσδιοριστεί επακριβώς η διαδικασία βάσει της οποίας ο πλειοδότης του διαγωνισμού του TAIΠEΔ θα αποκτήσει και τα ορυχεία που εκποιεί ο ειδικός διαχειριστής.

Aν όλα πάνε καλά, «λευκός καπνός» αναμένεται, το νωρίτερο, αρχές της νέας χρονιάς, με το αρχικό χρονοδιάγραμμα να εκτρέπεται κατά ένα 6μηνο. Aπό την άλλη, παρά τις προοπτικές της ηλεκτροκίνησης και του ακριβού νικελίου, αλλά και των αντικειμενικών παραγωγικών δυνατοτήτων της ΛAPKO, από τους 6 αρχικούς διεκδικητές έχουν μείνει 3, αλλά πανίσχυροι όμιλοι. H Mytilineos, η ΓEK Tέρνα σε σύμπραξη με την Ad Holdings και η Commodity & Mining Insight UK.

Όλα αυτά βεβαίως, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να ενισχύει τη ΛAPKO για «να βγάζει τους μήνες» και έχει και τον «πονοκέφαλο» της DG Comp που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την όλη διαδικασία.

[ΠΗΓΗ: http://www.dealnews.gr/, 14/11/2021]