Τι θα κρίνει το restart της επένδυσης στις Σκουριές

«Βασική μας προτεραιότητα παραμένει να βρούμε εταίρο για τη χρηματοδότηση του έργου στις Σκουριές», ανέφερε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του καναδικού ομίλου, George Burns.

Σε ποια πεδία πραγματοποιούνται οι διαπραγματεύσεις του καναδικού ομίλου με το δημόσιο για την αναθεώρηση της σύμβασης παραχώρησης

Κλειδί για την ολική επαναφορά στην κανονικότητα της Eldorado Gold θα αποτελέσει η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με το ελληνικό Δημόσιο με αντικείμενο την επικαιροποίηση της σύμβασης παραχώρησης των μεταλλείων Κασσάνδρας, η οποία έχει  επικυρωθεί από τη Βουλή το 2006, αλλά λόγω ενός ιδιότυπου σερί καθυστερήσεων από όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις ποτέ έως σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί.

Κι ενόσω οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται με την ελληνική κυβέρνηση, η Eldorado Gold εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 τα καλύτερα μεγέθη των τελευταίων δύο χρόνων σε επίπεδο κύκλου εργασιών λειτουργικών ταμειακών ροών και καθαρής κερδοφορίας.

Οι συζητήσεις

Οι συζητήσεις μεταξύ καναδικού ομίλου και Δημοσίου έχουν ως αντικείμενο τη διασφάλιση της προστασίας της επένδυσης με συγκεκριμένες νομικές δικλείδες, ώστε, στο πρότυπο άλλων μεγάλων συμβάσεων παραχώρησης στην Ελλάδα, η υλοποίηση του έργου να μην επηρεάζεται από αστάθμητους παράγοντες.

Η εταιρεία έχει υποβάλει στο υπουργείο Περιβάλλοντος ένα αναθεωρημένο επενδυτικό πλάνο προκειμένου να μπουν ξανά οι βάσεις για την εκκίνηση του project. Αυτό προβλέπει ενισχυμένα αντισταθμιστικά οφέλη με αυξημένα δικαιώματα (royalties) επί των εσόδων των μεταλλείων, την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων για την τοπική κοινωνία, την αύξηση των θέσεων εργασίας συγκριτικά με αυτές που προβλέπει η ψηφισθείσα το 2006 σύμβαση, όπως και την πιο αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος.

Ο καναδικός όμιλος, μέσω της θυγατρικής του Ελληνικός Χρυσός  προκρίνει την εφαρμογή της τεχνολογίας ξηρής απόθεσης στις Σκουριές, η οποία επιτρέπει τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του έργου κατά 40%.
Το ζητούμενο όμως είναι οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η σύμβαση παραχώρησης και να υπάρξει πρόοδος ως προς την υλοποίηση της επένδυσης στις Σκουριές, με ορισμένες πηγές να υποστηρίζουν ότι οι συζητήσεις δεν πρόκειται να ολοκληρωθούν πριν από το ερχόμενο καλοκαίρι.

Άλλωστε, όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, George Burns, κατά την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη αναλυτών, προαπαιτούμενο για την αναζήτηση χρηματοδότησης για το έργο των Σκουριών είναι να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της σύμβασης παραχώρησης. «Βασική μας προτεραιότητα παραμένει να βρούμε εταίρο για τη χρηματοδότηση του έργου στις Σκουριές με στόχο τη θέση του έργου στη φάση της εμπορικής παραγωγής αλλά και τη διαχείριση του ρίσκου», εξήγησε ο Burns.

Συνολικά οι απαιτούμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες για το έργο των Σκουριών είναι της τάξης των 700 εκατ. δολαρίων.

Ανθηρές επιδόσεις

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το guidance της Eldorado Gold για το 2020, όσον αφορά την παραγωγή και το κόστος, ήταν θετικό, ενώ την άνοδο της μετοχής, σε ποσοστό της τάξης του 30%, τροφοδότησε το νέο σχέδιο ανάπτυξης του μεταλλείου στο Κισλαντάγκ, που προβλέπει τη συνέχιση της παραγωγής χρυσού για 15 ακόμα χρόνια. To τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς η Eldorado Gold παρήγαγε 118.995 ουγγιές χρυσού, ποσότητα που υπήρξε η υψηλότερη κατά τα τελευταία δύο χρόνια.

Σε σχέση δε με το τρίτο τρίμηνο του 2019 και το τέταρτο τρίμηνο του 2018, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 17% και 57% αντίστοιχα. Ο κύκλος εργασιών της Eldorado Gold ενισχύθηκε σε 191,9 εκατ. δολάρια, όντας αυξημένος κατά 11, 4% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς και κατά 107% μεγαλύτερος σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2018. Τα καθαρά κέρδη εκτοξεύθηκαν σε 91,4 εκατ. δολ., έναντι αρνητικών ταμειακών ροών 5,3 εκατ. ευρώ πριν από έναν χρόνο.

[ΠΗΓΗ: ΚΕΦΑΛΑΙΟ, του Δημήτρη Δελεβέγκου, 28/2/2020]