Η Liberation και ο χρυσός

 

Η γνωστή δημοσιογράφος Maria Malagardis (ναι, αυτή που γράφει για τα σκάνδαλα στη Βουλγαρία, τη γενοκτονία στη Ρουάντα κ.λπ.), βρήκε θέμα στις Σκουριές και έγραψε τέσσερις ολόκληρες σελίδες στη Liberation. Τέσσερις σελίδες γεμάτες με συνεντεύξεις από κατοίκους (καλά το μαντέψατε) της Ιερισσού. Και άντε πάλι οι δακρύβρεχτες ιστορίες για παιδιά και γέρους που τους πήραν με τη βία DNA, για αδικοφυλακισμένους κ.λπ, κ.λπ. Εμφανίζεται ως guest star o δικηγόρος Βασίλης Τζιμούρτος, «με ένα μάλλον κολακευτικό μαγιό και γυμνασμένο σώμα», όπως λέει το… σοβαρό άρθρο. Και δηλώνει ο γυμνασμένος δικηγόρος: «Κάτω από αυτές τις ομπρέλες, λέει ο δικηγόρος δείχνοντας με μια σαρωτική κίνηση την μεγάλη παραλία της Ιερισσού, μπορείτε να συναντήστε ανήλικα παιδιά που κρατήθηκαν από την αστυνομία κρυφά, γυναίκες που χτυπήθηκαν ενώ διαδήλωναν ειρηνικά, ή ακόμα και τους συζύγους τους και τα αδέλφια τους, που εξαναγκάστηκαν να δώσουν το DNA τους, με τους μπάτσους να τους κρατούν το σαγόνι…».

Ο ίδιος φέρεται στο άρθρο να ασκεί και… αναπτυξιακή πολιτική: «Η Ελλάδα δεν θα κερδίσει ούτε μια δεκάρα από την εκμετάλλευση αυτού του ανοιχτού ορυχείου, εκτός από λίγες θέσεις εργασίας και φόρους, η συλλογή των οποίων είναι μια πασίγνωστη εθνική αδυναμία”, ‘αγανακτεί’ ο Β. Τζιμούρτος. “Αλλά, πράγματι, ποιό πρότυπο ανάπτυξης θέλουμε για τη χώρα μας; Να ικανοποιήσουμε τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών, που, όπως η TVX, μπορούν να τα μαζέψουν σε μια μέρα, αφήνοντας απλήρωτους τους υπαλλήλους τους και ένα καταστραμμένο περιβάλλον;»

Σε άλλο σημείο ρίχνουμε και λίγο θρησκευτικό συναίσθημα να δέσει το άρθρο: «ο Γιάννης Σταθώρης στα τέλη του 2010, μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες με το μεγαλύτερο φρέσκο κατσικίσιο τυρί όλων των εποχών: 937 κιλά! Ο “έπαινος” βρίσκεται στη σωστή θέση, δίπλα από μια σειρά θρησκευτικές εικόνες που φωτίζεται από ένα κερί στον τοίχο του γραφείου του, στον πρώτο όροφο του τυροκομείου». Και το αποκορύφωμα: «Κρίνοντας από τη μεγάλη φωτογραφία που τον δείχνει στο πλευρό της γυναίκας του, Ελένης, ο Γιάννης δείχνει ένα καλό παιδί με ειλικρινές χαμόγελο. Από τις 10 Ιουλίου είναι στη φυλακή».

Εντάξει ρε παιδιά… Έχει εικόνες στο γραφείο του με κερί και δείχνει καλό παιδί στην φωτογραφία… Βγάλτε το παλληκάρι έξω…

Τύφλα νάχει η Espresso