άνθρακας ο θησαυρός της επένδυσης;;

Σε μια κόντρα δίχως τέλος μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων και της Eldorado Gold τείνει να εξελιχθεί η υπόθεση της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός».

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, προσφυγές κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, η συνδικαλιστική επαγγελματική οργάνωση των εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων της εταιρείας ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ «Ελληνικός Χρυσός» και το Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής.

Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί ως παράνομη η άρνηση του υπουργού Περιβάλλοντος να χορηγήσει διετή παράταση της άδειας εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών και παράλληλα να χορηγήσει για το ίδιο έργο συμπληρωματική τροποποιητική άδεια εγκατάστασης. Κατά του υπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Σταθάκη, έχει προσφύγει και η Ελληνικός Χρυσός, η 100% θυγατρική του ομίλου Eldorado Gold.

Η εταιρία ζητεί να ακυρωθεί ως παράνομη η άρνηση του υπουργού να αποφανθεί επί του αιτήματος. Η επίμαχη άδεια εγκατάστασης, μεταξύ των άλλων, αφορά στο παρασκευαστήριο σκυροδέματος, την εγκατάσταση ανεμιστήρων για τον αερισμό της στοάς του υπόγειου μεταλλείου, τις εγκαταστάσεις ηλεκτροδότησης, κ.λπ. Όπως αναφέρει η εταιρεία, οι επίμαχες εγκαταστάσεις συναρτώνται άμεσα με την πρόοδο των εργασιών στις Σκουριές και η μη χορήγησή της επιφέρει καθυστέρηση στην πρόοδο των εργασιών.

Σημειώνεται πως η «Ελληνικός Χρυσός» έχει κερδίσει έως τώρα όλες τις κύριες δικαστικές μάχες στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της μητρικής εταιρείας, η Eldorado Gold πρόκειται να θέσει το υπό ανάπτυξη έργο των Σκουριών σε καθεστώς συντήρησης. Η εταιρεία προσέφυγε στην άσκηση ενδίκων μέσων, προκειμένου να διασφαλίσει τα έννομα δικαιώματά της στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, τα μέσα αυτά αφορούν σε τρεις προσφυγές ενώπιον του ΣτΕ κατά του ΥΠΕΝ, με τα οποία η εταιρεία αιτείται δικαστική προστασία έναντι της άρνησης του Υπουργείου να προχωρήσει στην έκδοση απαιτούμενων αδειών ρουτίνας.

Άρνηση, η οποία έχει ως αποτέλεσμα αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριότητας στις Σκουριές. Επίσης, η εταιρεία κατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση κατά του ΥΠΕΝ για μη συμμόρφωση με προγενέστερη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι άνθρωποι της Eldorado Gold τόνισαν ότι η εταιρεία θα επανεκτιμήσει την επένδυσή της στο έργο των Σκουριών, κατόπιν της έγκρισης και παραλαβής όλων των απαιτούμενων αδειών για το έργο στη συγκεκριμένη περιοχή σε συνδυασμό και με την ύπαρξη μιας σχέσης συνεργασίας και διαλόγου με την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με τη χρήση και εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών και τεχνολογιών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας: «Από την εξέλιξη της πρώτης φάσης του έργου της Ολυμπιάδας, με την αποκατάσταση και τον καθαρισμό όλων των αποθέσεων από τις προηγούμενες εκμεταλλεύσεις και τη μετάβαση στην εμπορική παραγωγή στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του έργου, εντός τριμήνου, φανερώνεται, αφενός, η δέσμευσή μας προς τις υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές και, αφετέρου, η μακροχρόνια και ουσιαστική σχέση μας με την ελληνική κοινωνία, όπως και η ικανότητά μας να δημιουργούμε και να διαχειριζόμαστε μεταλλευτικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Οι πρώτες ενδείξεις της γεωλογικής έρευνας στο Στρατώνι, για την παράταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας, είναι θετικές».

Από την πλευρά του, ο George Burns, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Eldorado Gold, δήλωσε σχετικά: «Παρά το γεγονός ότι έχουμε επιτύχει καλή πρόοδο στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας, διεκδικούμε τις απαραίτητες άδειες και την κυβερνητική στήριξη ως βασικά προαπαιτούμενα για να συνεχίσουμε την επένδυσή μας στις Σκουριές. Συνεπώς, κινούμε τις νομικές διαδικασίες προκειμένου να θωρακίσουμε τα έννομα δικαιώματά μας, συνεχίζοντας παράλληλα την προσπάθειά μας να επιλύσουμε τα εκκρεμή ζητήματα μέσω του συνεχιζόμενου διαλόγου».

Στυλώνει τα πόδια ο Γ. Σταθάκης

Σε σχετικές του δηλώσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο υπ. Περιβάλλοντος, κ. Σταθάκης, είχε δηλώσει, σχολιάζοντας την προσφυγή σε διαιτησία: «Η διαδικασία της διαιτησίας ήταν επιβεβλημένη επιλογή, καθώς αφορά στην καρδιά της επένδυσης, που είναι η δημιουργία μεταλλουργίας στην Ελλάδα, επιλέξαμε τη διαιτησία, προκειμένου να δώσει μόνιμη λύση», έλεγε τότε ο υπουργός και συμπλήρωνε: «Το επενδυτικό σχέδιο, έτσι όπως έχει εγκριθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την αρχή έχει τρία κομμάτια: Έχει τις Σκουριές, την Ολυμπιάδα και τη μεταλλουργία, η οποία οφείλει να πα ράξει καθαρά μέταλλα. Αυτό το τρίτο κομμάτι δεν έχει αδειοδοτηθεί και θεωρούμε ότι αν δεν επιλυθεί αυτό, που είναι κεντρικό σημείο, οι όροι της σύμβασης τηρούνται πλημμελώς. Αυτό είναι το διακύβευμα , εξήγησε ο υπουργός, υπενθυμίζοντας ότι το θέμα της μεταλλουργίας είναι η αιτία που απέτυχαν οι προηγούμενοι επενδυτές, άρα πρέπει να είναι εγγυημένο ότι θα προχωρήσουμε κανονικά».

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε τότε ότι η πρόταση από την πλευρά της εταιρείας ήταν να επιλυθεί το θέμα μέσα από άτυπο τεχνικό διάλογο και στην πρόταση αυτή «εμείς αντιπροτείναμε τη διαιτησία γιατί είναι έγκυρη, δεσμευτική και για τις δύο πλευρές και έχει και χρονοδιάγραμμα – είναι τρεις μήνες που μπορεί να παραταθεί μάξιμουμ μέχρι έξι». Είχε επαναλάβει, επίσης, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί πως «το προϊόν της διαιτησίας αποτελεί δέσμευση, όποιο κι αν είναι θα το αποδεχθούμε», καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία ασκεί στην κυβέρνηση κριτική για τη διαχείριση της υπόθεσης, «να μας πει τι να κάνουμε στα συγκεκριμένα θέματα, γιατί στο γενικό δεν έχει και τόσο ενδιαφέρον, καθώς οποιαδήποτε κυβέρνηση την ίδια σύμβαση θα έπρεπε να εφαρμόσει».

[ΠΗΓΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, του Δημήτρη Μωύσογλου, 15/11/2017]