κούνεβα και σακοράφα αντί ιγγλέζη

985-1-65-3-1-21191048753_08bf4a665f_bΉ η κες Κούνεβα και Σακοράφα ζήλεψαν τη «δημοφιλία» της κας Ιγγλέζη στην Χαλκιδική, ή ενόψει των επερχόμενων εκλογών προσπαθούν να αντιγράψουν την «μέθοδο Ιγγλέζη» μπας και επανεκλεγούν… Δεν εξηγείται αλλιώς το ξαφνικό τους ενδιαφέρον για τις Σκουριές και για «το έγκλημα προς το περιβάλλον» όπως αναφέρει η …ειδική σε περιβαλλοντικά θέματα κα Κούνεβα…

Όλο αυτό το θέατρο περιγράφεται σε άρθρο στην σημερινή ΑΥΓΗ, όπου ο μη παρωπιδικός αναγνώστης θα διαπιστώσει πως –όπως ομολογεί ο αρθρογράφος–, ήδη η Κομισιόν έχει «αδειάσει» τους αγωνιστές των Σκουριών… Όσο για τα υπόλοιπα επιχειρήματα, τις αναφορές ενός Έλληνα κι ενός Ισπανού (!) πολίτη που υποστήριξαν οι αγωνιστές-βουλευτές, είναι επιπέδου τοπικών μπλόγκ…

Τελευταίο σχόλιο: Ούτε ψύλλος στο κόρφο της Κομισιόν που η κα Κούνεβα την επικρίνει, επειδή οι αναφορές της λένε το αυτονόητο, πως δεν υπάρχει παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας…

Διαβάστε το κείμενο της ΑΥΓΗΣ, όχι τίποτα άλλο, για να δείτε πως γίνεται η τρίχα τριχιά…

«Την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου έχει στο πλευρό του από χθες το κίνημα κατά των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική, καθώς αποφάσισε να διατηρήσει ανοιχτές τις σχετικές αναφορές και να διερευνήσει σε βάθος τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αλλά και εάν τηρήθηκαν από την Ελληνικός Χρυσός οι διατάξεις των Οδηγιών για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση πριν από την έγκριση το σχεδίου (2001 92) και την ορθολογική διαχείριση των υδάτων (Οδηγία πλαίσιο 2000 60).

Επιπλέον θα αποστείλει νέα ερωτήματα προς την Κομισιόν και θα ζητήσει αναλυτική ενημέρωση από τα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργεία και τον Δήμο Αριστοτέλη. Τις αναφορές δύο πολιτών, ενός Έλληνα και ενός Ισπανού, στήριξαν πέντε Έλληνες ευρωβουλευτές. Πρόκειται για την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα και τους Έλληνες ευρωβουλευτές που συμμετείχαν στην Επιτροπή: Σοφία Σακοράφα, Νότη Μαριά, Σωτήρη Ζαριανόπουλο (ΚΚΕ) και Ν. Χουντή (ΛΑΕ).

Η Κ. Κούνεβα μίλησε για αληθινό έγκλημα κατά του περιβάλλοντος, το οποίο προσπαθούν να αποτρέψουν και οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές της Χαλκιδικής και η ελληνική κυβέρνηση, ενώ επέκρινε την Κομισιόν που, απαντώντας στις δύο αναφορές, υποστήριξε ότι δεν διαπιστώνει παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρηματολογώντας για ποιους λόγους ο φάκελος των αναφορών πρέπει να διατηρηθεί ανοικτός, επεσήμανε ότι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι τοπικές αρχές και η κυβέρνηση δεν θέλουν αυτή την εξόρυξη, η οποία θα φέρει μεγάλη καταστροφή στο περιβάλλον.

Στην ελληνική δικαιοσύνη, την οποία επικαλείται η Κομισιόν, εκκρεμεί προσφυγή της Eldorado εναντίον απόφασης της κυβέρνησης που έβαλε φρένο στα σχέδια της εταιρείας. Άρα, πρέπει να περιμένουμε την τελική κρίση της δικαιοσύνης. Με τις εξορυκτικές δραστηριότητες δεν παραβιάζονται μόνον οι Οδηγίες που περιέχονται στις αναφορές (π.χ. 92/43 περί οικοτόπων), αλλά και άλλες».

Όπως εξήγησε, παραβιάζεται η Οδηγία 2001/42, «που απαιτεί εκτίμηση για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον πριν εγκριθεί ένα σχέδιο και εξαντλητική διαβούλευση με την κοινωνία. Στη Χαλκι δική, αντί για διαβούλευση, το κίνημα των κατοίκων είδε μόνο ξύλο από την α στυνομία και δικαστικές διώξεις. Παραβιάζεται η Οδηγία 2000 60 για τα νε ρά, αφού η εταιρεία θέλει να κατασκευάσει σήραγγα που θα καταστρέψει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής».

Την απουσία Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στηλίτευσε και η Σ. Σακοράφα λέγοντας ότι η σχετική Οδηγία έχει μετατραπεί σε κουρελόχαρτο. Η Κομισιόν, ως προς τις αναφορές, υποστήριξε ότι, βάσει των αποφάσεων του ΣτΕ και τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν στοιχειοθετείται παραβίαση της Οδηγίας 92/43, καθώς οι εξορυκτικές δραστηριότητες αναπτύσσονται μόνο στο 0,004% του τόπου που ανήκει στο Δίκτυο Natura 2000 και θα έχει επιπτώσεις μόνο στο 0,009% συγκεκριμένου οικοτόπου με δάση. Το ίδιο υποστήριξε και για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο περιβάλλον. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει απορρίψει τις τεχνικές μελέτες της Ελληνικός Χρυσός για τη μέθοδο μεταλλουργίας διότι δεν αποδεικνύεται η εφαρμοσιμότητά της σε βιομηχανική κλίμακα….»