ανάσταση στην κεντροαριστερά ή….ρούχα μαζί που πλύθηκαν;

Gennimata_Papandreou1Η Κεντροαριστερά βολοδέρνει τα τελευταία χρόνια πιεζόμενη αφενός από τις αμαρτίες του παρελθόντος και αφετέρου από την ασφυκτική πίεση που ασκούν έτερες πολιτικές δυνάμεις κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει αλώσει τους ψηφοφόρους της.

Νέο τοπίο στον χώρο της Κεντροαριστεράς διαμορφώνεται πλέον έπειτα από τις εξελίξεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα με επικεφαλής τρεις πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις αρνητικές εξέλιξης στο Ποτάμι που χάνει τη δύναμή του και αναζητά πλέον νέο προσανατολισμό.

Η Κεντροαριστερά βολοδέρνει τα τελευταία χρόνια πιεζόμενη αφενός από τις αμαρτίες του παρελθόντος και αφετέρου από την ασφυκτική πίεση που ασκούν ετέρες πολιτικές δυνάμεις, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει αλώσει τους ψηφοφόρους της. Όμως, φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου, αν και δεν λείπουν οι προσωπικές πικρίες, οι έριδες, οι φιλοδοξίες και μια αίσθηση του παλιού , που δύσκολα μπορεί να φύγει από το μυαλό των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση γίνεται μια προσπάθεια, κυρίως από την πλευρό της Φώφης Γεννηματά για ανάσταση της Κεντροαριστεράς ώστε να είναι τρίτη δύναμη στη Βουλή και μετά τις εκλογές και να παίξει σημαίνοντα ρόλο στις εξελίξεις που αναμένονται. Μην ξεχνάμε ότι το εκλογικό σύστημα γίνεται αναλογικότερο από τις μεθεπόμενες εκλογές, ενώ φουντώνουν τα σενάρια για νέα αλλαγή του νόμου. Αυτό σημαίνει κατακερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα το δεύτερο και το τρίτο κόμμα, κατά κύριο λόγο, να γίνονται ρυθμιστές των πολιτικών εξελίξεων.

Η διάσπαση στην Κεντροαριστερά, όμως, είναι ο απρόβλεπτος παράγοντας, καθώς εκτός από την πρωτοβουλία της Α. Διαμαντοπούλου, του Γ. Φλωρίδη και του Γ. Ραγκούση, υπάρχει το Ποτάμι που κινείται στους ίδιους χώρους, αλλά και ο απρόβλεπτος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, εμφανώς πικραμένος, έδειξε ότι αφήνει τα πάντα ανοικτά για το μέλλον του.

Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με μια σειρά από «συνιστώσες» της Κεντροαριστεράς, με «φυλές» πολιτικών που διεκδικούν ρόλο, σε έναν χώρο που επιχειρεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν ως στρατηγική επιλογή την άλωση των ψηφοφόρων του Κέντρου. Πάντως, είναι φανερό ότι ο κόσμος που δεν θέλει ούτε ΝΔ ούτε ΣΥΡΙΖΑ αναζητά διέξοδο και νέους δρόμους.

[ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 21/01/2017]