και λίγος αρίκας με ολίγη από κυάνιο

20121001.Κυριάκος.ΑρίκαςΜας είχε λείψει ο υφηγητής του Ινστιτούτου Ορυκτολογίας–Πετρογραφίας του Πανεπιστημίου Αμβούργου. Και επανέρχεται δριμύτερος να μας ανοίξει τα μάτια… Έτσι, σε ανάρτηση στο μοναδικό ίσως μέσο που του δίνει βήμα, το Παρατηρητήριο του Τόλη, μας κάνει εντατικά μαθήματα για το πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η επένδυση…

Μαθαίνουμε λοιπόν τα εξής σημαντικά και… «επιστημονικά»:

  • «Κυάνιο» και «Αρσενικό» είναι στην κοινή γνώμη τα πιο γνωστά δηλητήρια που συνδέονται με την εκμετάλλευση πολυμεταλλικών κοιτασμάτων στη Β. Ελλάδα και προκαλούν δικαίως φόβους και αντιδράσεις στους πολίτες των περιοχών όπου προγραμματίζονται σχετικές μεταλλευτικές δραστηριότητες.
  • Οι εταιρείες γνωρίζουν το πρόβλημα των αντιδράσεων της κοινής γνώμης και καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να παραπλανήσουν τους πολιτικούς, τη Δικαιοσύνη και τις αρμόδιες υπηρεσίες, προβάλλοντας αμφίβολα σχέδια και αμφιλεγόμενες μεθόδους διαχείρισης των εν λόγω δηλητηρίων.
  • Η μετατροπή τεραστίων ποσοτήτων αρσενικού σε «κρυσταλλικό σκοροδίτη» υπό συνθήκες συνεχούς και μαζικής παραγωγής είναι μια αμφιλεγόμενη μέθοδος.
  • Το αρσενικό, το τοξικό και καρκινογόνο αυτό στοιχείο δεν εξουδετερώνεται ούτε καταβυθίζεται, ούτε δεσμεύεται σε δήθεν αδρανή σταθερά υλικά.

Λέει κι άλλα, που αν δεν είστε κι εσείς υφηγητές κάποιου Ινστιτούτου Ορυκτολογίας–Πετρογραφίας μην προσπαθήσετε να τα διαβάσετε… Άδικος κόπος…

Πάντως ένας αναπληρωτής καθηγητής της Γεωλογικής Σχολής στον οποίο τα έδειξα, ακόμα γελάει…