ο ομότιμος συμβουλεύει το ΣτΕ..(αλλά δεν διαβάζει εφημερίδες..)

ΣΤΕ

Επανέρχεται ο «Ομότιμος Σαράντης Δ.» σε ανάρτηση του Παρατηρητηρίου για να μας φωτίσει σχετικά με τη λειτουργία του ΣτΕ και να μας πείσει πόσο σωστή είναι η απόφαση Σκουρλέτη… Αναμασώντας τη γνωστή κασέτα της αιτιολογίας Σκουρλέτη, η οποία έχει ήδη ακυρωθεί πριν από την απόφαση του ΣτΕ, δίνει και συμβουλές στους δικαστές του ΣτΕ πώς να κάνουν τη δουλειά τους!!! Διαβάστε:

«[…] Συνέβη λοιπόν κατά τους ελέγχους αυτούς να διαπιστωθεί ότι η Ελληνικός Χρυσός δεν έχει τηρήσει εντός των απόλυτα συγκεκριμένων και συνομολογημένων προθεσμιών βασικό  όρο που περιέχεται στην Έγκριση Τεχνικής Μελέτης του 2012 (δοκιμές της πυρομεταλλουργικής μεθόδου Flash smelting επί τόπου του έργου, σε ημιβιομηχανική κλίμακα και με τα συγκεκριμένα συμπυκνώματα μεταλλευμάτων που θα χρησιμοποιηθούν κατά το πλήρες παραγωγικό στάδιο, ώστε να ελεγχθεί η περιβαλλοντικά ασφαλής εφαρμογή της μεθόδου αυτής). Δεν είχε δε κάνει η εταιρεία ούτε την παραμικρή προσπάθεια τήρησής του όρου αυτού, ούτε εκφέρει την όποια ένσταση για τη δυνατότητα ή μη τήρησής του.

Απόλυτα νόμιμη και επιβεβλημένη κατά συνέπεια η αντίδραση του ΥΠΑΠΕΝ να αναστείλει τις εργασίες υλοποίησης του επί μέρους έργου για το οποίο διαπιστώθηκε η μη τήρηση του συμβατικού αυτού όρου. Και αναμενόμενη ασφαλώς η ήδη κατατεθείσα προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός στο ΣτΕ κατά της αναστολής αυτής. Μόνο που το ΣτΕ θα πρέπει να παραμείνει στην εξέταση της νομιμότητας ή μη της πράξεως αναστολής του ΥΠΑΠΕΝ, χωρίς να υπεισέλθει σε κρίσεις επί τεχνικών θεμάτων που αφορούν πυρομεταλλουργίες, καμίνους ακαριαίας τήξης, περιεκτικότητες μεταλλευμάτων σε αρσενικό, επικινδυνότητα μεταλλευτικών αποβλήτων κ.α. όμοια. Αυτά είναι αρμοδιότητα των ειδικών επιστημόνων της ΔΙΜΕΒΟ του ΥΠΑΠΕΝ.»

Προφανώς ο Ομότιμος δεν μπαίνει στον κόπο να διαβάζει εφημερίδες… Να βοηθήσουμε τον παραπλανημένο πανεπιστήμονα και να παραθέσουμε τα όσο γράφτηκαν για τις δηλώσει ςτου πλέον αρμοδίου, του διευθυντή Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξα της εταιρείας Outotec, καθηγητή Ίλκα Β. Κόγιο, που βρέθηκε στην Αθήνα για να καταθέσει στο ΣτΕ, στο πλαίσιο της προσφυγής της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» για την ακύρωση της απόφασης Σκουρλέτη. Μιλάμε για πραγματικό επιστήμονα της πράξης, και όχι της έδρας. Και το σημαντικότερο; Δεν είναι «ομότιμος»… Διαβάστε τι δήλωσε στην Καθημερινή εχθές:

«[…] Ο σκοπός των δοκιμών που κληθήκαμε να κάνουμε στο ερευνητικό μας κέντρο στο Pori, όπου απασχολείται εξειδικευμένο προσωπικό 150 ατόμων, ήταν να αποδείξουμε ότι n μέθοδος του Flash Smelting μπορεί να λειτουργήσει στο εργοστάσιο της Ολυμπιάδας βάσει των περιβαλλοντικών προδιαγραφών της Ελλάδας και της Ε.Ε. Πώς δηλαδή θα επεξεργαστούμε το αρσενικό και πώς θα το εξουδετερώσουμε», εξηγεί στην «Κ» ο κ. Κόγιο. Το πιο σημαντικό -τονίζει- είναι ο καθαρισμός των αερίων από το αρσενικό, καθώς περίπου το 95% αυτού πάει στα αέρια. Το δεύτερο σημαντικό είναι η διαχείριση του νερού.

«Εμείς, γνωρίζοντας τους αυστηρούς κανόνες στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, προσθέσαμε ένα επιπλέον στάδιο επεξεργασίας που εξουδετερώνει και τα όποια υπολείμματα αρσενικού έχουν ξεφύγει από την αέρια φάση και έχουν μεταφερθεί στα ύδατα»

Για τις δοκιμές, όπως μας εξηγεί, μεταφέρθηκαν στο Pori 20 τόνοι συμπυκνώματος από την Ολυμπιάδα και χαλκός από την Αργεντινή που είναι παρόμοιας ορυκτολογικής συμπύκνωσης με αυτή των Σκουριών. Το δείγμα του χαλκού δεν έχει σημασία -τονίζει ο ίδιος- γιατί χρησιμοποιείται σαν καταλύτης στο συμπύκνωμα που θα δώσει τον χρυσό. Ο κ. Κόγιο είναι απόλυτος όταν αναφέρεται στις περιβαλλοντικές παραμέτρους της τεχνολογίας της εταιρείας του. Είναι εξάλλου η μοναδική εταιρεία παγκοσμίως που κατέχει την τεχνολογία Flash Smelting, την οποία διαρκώς εξελίσσει έχοντας κατοχυρώσει μέχρι σήμερα 700 οικογένειες πατεντών και περίπου 7.000 πατέντες. «Μπορούμε να εγγυηθούμε απολύτως την εφαρμογή της μεθόδου στην Ελλάδα με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος. Αρκεί να σας πω ότι η μεταλλουργία χαλκού της Aurudis στο Αμβούργο, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χρυσού στην Ευρώπη, βρίσκεται μέσα στο κέντρο της πόλης». Η εφαρμοσιμότητα της μεθόδου επιβεβαιώθηκε πλήρως από τις δοκιμές που έγιναν στο Pori, σύμφωνα με τον καθηγητή Ιλκα Β. Κόγιο που εργάζεται στην Outotec από το 1987. Οι δοκιμές διήρκεσαν περίπου 2 χρόνια και κόστισαν περίπου 1,4 εκατ. ευρώ

Το ερώτημα γιατί να γίνουν στη Φινλανδία και όχι εδώ και αν οι μη επιτόπου δοκιμές αλλάζουν τα δεδομένα της εφαρμοσιμότητας της μεθόδου, όπως υποστηρίζει ο τέως υπουργός ΠΑΠΕΝ Παν. Σκουρλέτης, ο συνομιλητής μας τονίζει: «Για να γίνουν στην Ελλάδα θα έπρεπε να κατασκευαστεί εργοστάσιο που θα κόστιζε περί τα 20 εκατ. ευρώ. Εκτός αυτού θα έπρεπε να μεταφέρουμε από τη Φινλανδία ειδικό επιστημονικό προσωπικό περίπου 50 ατόμων που απασχολήθηκαν στις δοκιμές για τα συμπυκνώματα της Ολυμπιάδας. Να γίνουν όλα αυτά για ποιο λόγο; Δεν νομίζω ότι υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Δεν διαφοροποιούνται τα αποτελέσματα. Συμπυκνώματα με υψηλά επίπεδα αρσενικού όπως στην Ολυμπιάδα υπάρχουν σε μεταλλουργίες στη Σουηδία και στις Φιλιππίνες, όπου επίσης χρησιμοποιείται η τεχνολογία της Outotec».

Όποιος έχει ακόμη απορίες, μάλλον αντιμετωπίζει προβλήματα κατανόησης του γραπτού λόγου…