εμπρος για αποαναπτυξη

4

Ο Σερζ Λατούς είναι Γάλλος ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris-Sud και ειδικός στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις Βορρά-Νότου. Ο 74χρονος οικονομολόγος τα τελευταία χρόνια έχει αφιερωθεί στη μελέτη της αποανάπτυξης. Ο Γάλλος θεωρητικός θα δώσει διαλέξεις στην Ελλάδα και την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου βρίσκεται στο Δημοτικό Θέατρο της Μεγάλης Παναγίας, για μια συζήτηση με θέμα: «Επανιδρύοντας την κοινωνία / Αποανάπτυξη – Άμεση Δημοκρατία – Αυτοδιαχείριση».

Ο Σερζ Λατούς ήρθε στην Ελλάδα προσκεκλημένος από κινήσεις εναλλακτικής και κοινωνικής προσέγγισης. Ο Λατούς μιλάει για μια εναλλακτική της οικοσοσιαλιστικής δημοκρατίας και για υπέρβαση του καπιταλισμού, ασκώντας όμως έντονη κριτική στον Μαρξισμό και την Αριστερά. «Η ουσία του καπιταλισμού είναι η ανάπτυξη. Η Αριστερά έχει πέσει στην παγίδα του παραγωγισμού», λέει ο Γάλλος θεωρητικός, επηρεασμένος από τον Κορνήλιο Καστοριάδη και κάνοντας αναφορές στην κατά Ντεμπόρ Κοινωνία του Θεάματος.

Δύο πράγματα με ανησυχούν: Πως θα κάνουμε λόγω για αποανάπτυξη στην Χαλκιδική όταν ακόμα δεν έχουμε δει την ανάπτυξη, και το ότι ο κος Λατούς είναι… ομότιμος…