οικοπατάτες

5dc7904724ff9268f71946ca018118d8_L

Ο θεσμός της Οικογιορτής ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια στη Θεσσαλονίκη και ταξιδεύει κάθε χρόνο σε διαφορετικά μέρη της χώρας. Προωθούν, λένε τη συνεργασία και την αυτάρκεια, την άμεση σχέση παραγωγού – καταναλωτή, για μια φυσική καλλιέργεια πέρα από τη χρήση τοξικών υλικών και την εμπορευματοποίηση των πάντων. Είναι, διατείνονται, ενάντια στην παλαιότερα πράσινη ανάπτυξη και τώρα στη «χρυσή». Γι αυτό φέτος η Οικογιορτή πραγματοποιείται στη Χαλκιδική στηρίζοντας τον «αγώνα των κατοίκων» ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Θα μας εξηγήσουν πως αυτοί, οι οικολόγοι, είναι εναντίον μιας εταιρείας που το πρώτο της μέλημα ήταν να απαλλάξει την περιοχή από το χρόνιο πρόβλημα των συσσωρευμένων τελμάτων της Ολυμπιάδας; Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή αυτοί που διοργανώνουν την Οικογιορτή ξέρουν από οικολογία όσο ξέρει η Ιγγλέζη από πυρηνική φυσική, ή τελικά τα περίφημα τέλματα δεν είναι και τόσο τοξικά…. Διαλέξτε…

Για όσους θυμούνται τον αντιστασιακό και δημοσιογράφο Χρόνη Μίσσιο, από τους πρώτους «αληθινούς» οικολόγους και ακτιβιστές, έλεγε χαρακτηριστικά: Αντιλαμβάνομαι τη διαδικασία εκπολιτισμού της βαρβαρότητας των ανθρώπινων συστημάτων μόνο μέσα από μια ολιστική οικολογική προσέγγιση, που δεν διαχωρίζει τον κυρίαρχο ηλίθιο από τα υπόλοιπα πλάσματα του πλανήτη.