οι κινέζοι δωροδοκούν σε χρυσάφι!

Κινα-χρυσός

Η παγκόσμια ζήτηση για χρυσό διολίσθησε στο β’ τρίμηνο του έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καθώς οι Κινέζοι καταναλωτές μείωσαν τις αγορές κοσμημάτων. Η Κίνα μόλις πέρσι προσπέρασε την Ινδία και έγινε η Νο 1 χώρα στην αγορά χρυσού. Είχε προηγηθεί πτώση 28% στην τιμή του χρυσού (η μεγαλύτερη πτώση από το 1981) που προκάλεσε φρενίτιδα στους καταναλωτές, οι οποίοι και αγόρασαν πάνω από 1.000 τόνους χρυσού στη λιανική αγορά. Φέτος όμως η τιμή του χρυσού σταθεροποιείται και έχει ενισχυθεί 9% στα 1.312 δολ. ανά ουγκιά, καθώς κλιμακώνονταν οι γεωπολιτικές εντάσεις σε Μ. Ανατολή, Β. Αφρική και Ευρώπη.

Οι Κινέζοι καταναλωτές αγόρασαν 144 τόνους χρυσού στο β’ τρίμηνο, δηλαδή 45% λιγότερο από πέρσι, σύμφωνα με το World Gold Council (WGC): «Οι καταναλωτές συνέχισαν να αφομοιώνουν τις κερδοσκοπικές αγορές που έκαναν το 2013 και κινούνται περισσότερο βάση αναγκών όσον αφορά τις αγορές κοσμημάτων». Οι αγορές στη λιανική της Ινδίας επίσης μειώθηκαν, με πτώση 18% στους 154 τόνους κατά το τρίμηνο.

Συνολικά στον πλανήτη η ζήτηση χρυσού -που περιλαμβάνει επενδυτικές αγορές ράβδων, νομισμάτων και exchange traded funds, τη ζήτηση από τον κλάδο ηλεκτρονικών και τις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες μειώθηκε κατά 16%, στους 964 τόνους σε ετήσια βάση

Ο Marcus Grubb του WGC σχολίασε ότι τα μεγέθη συγκρίνονται με τις «ακραίες αγορές» που χαρακτήρισαν την περσινή χρονιά. Μάλιστα αναφέρει ότι η κρατική προσπάθεια πάταξης της δωροδοκίας και της διαφθοράς προκάλεσε μείωση στις κινεζικές αγορές χρυσών νομισμάτων και ράβδων, που χρησιμοποιούνται ευρέως στα κινεζικά «φακελάκια». «Συνολικά η αγορά χρυσού σταθεροποιείται μετά τις ακραίες συνθήκες που επικράτησαν το 2013», εκτιμά ο κ. Grubb.

To WGC αναφέρει ότι το 2014 θα είναι μια καθοριστική χρονιά, καθώς η παραγωγή θα σταθεροποιηθεί κατά τα ερχόμενα 4-6 τρίμηνα. Πέρσι η παραγωγή χρυσού ανήλθε στους 3.038,5 τόνους.

[ΠΗΓΗ: ΜΕΤΟΧΟΣ, 22-08-2014]