ο τσάο και οι «σφετεριστές του μικροφώνου»

Δεν θα σταθώ στο ξύλο μεταξύ οπαδών και τα μαχαιρώματα στη συναυλία του Μανού Τσάο στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης… Θα σταθώ στη μαρτυρία της γνωστής δημοσιογράφου Κίττυς Ξενάκη, από την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, η οποία παρευρέθηκε στο μουσικό γεγονός και μας το περιγράφει:

«[…]. Και μετά, ο Μανού Τσάο. Ή, μάλλον όχι, οι πύρινοι λόγοι από τους γνωστούς σφετεριστές τού μικροφώνου. Εναντίον της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός. Εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού της Θεσσαλονίκης. Και μετά ο Μανού Τσάο. Και μετά ξανά οι αγορεύσεις. Και μετά ξανά ο Μανού Τσάο. Σε περίπτωση που αναρωτιέστε, με αγορεύσεις έκλεισε η συναυλία, όχι με μουσική και χορό. Δεν ξέρω αν είχε συμφωνήσει ο καλλιτέχνης, γνωρίζοντας δύο πράγματα για αυτόν, πιθανώς και ναι. Γνωρίζοντας πάντως δύο πράγματα και για τους αγορεύοντες, ας έκανε κι αλλιώς».

Όσοι κατάλαβαν, κατάλαβαν και ας εκστασιάζεται ο Σάκης Αποστολάκης στην Ελευθεροτυπία, επειδή λέει ο Μανού Τσάο «αγκάλιασε» ΕΥΑΘ, Σκουριές και ΒΙΟΜΕ… Και για όσους δεν κατάλαβαν, η προσπάθεια να καθιερωθούν οι Σκουριές σαν σύμβολο «αγώνα» αντιεξουσιαστών, όσο πάει και εντείνεται χωρίς κανείς (μα κανείς) να αναλογίζεται και να ενδιαφέρεται τι γνώμη έχουν οι κάτοικοι και τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στην οικονομία και την κοινωνική συνοχή της περιοχής. Και εν πάσει περιπτώσει… είμαστε σίγουροι οτι ο Μανουτσάος είχε ιδέα για τις μπαρούφες που έλεγαν για τις Σκουριές και ο σαπιοκοιλιάς ο Άκτιβμέμπερ έχει δει ποτέ κατά που είναι το προϊόν της αντεξουσιαστικής πάλης που τραγουδάει ως Βούδας Ελευσινίων και πάσης Ελλάδος;