τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα…

url

Την ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ διάλεξε ο κος Μίχος για να δώσει την μετεκλογική του συνέντευξη. Εκεί δήλωσε με περίσσεια άνεση πως «Δεν θα γίνω δήμαρχος της μιας πλευράς, όπως ο Χρ. Πάχτας», λες και είναι στο χέρι του… «Να μην έχουμε την ψευδαίσθηση ότι όλο το κομμάτι που επέλεξε τη δική μας πρόταση είναι αντίθετο με τη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή μας. Και ακριβώς γιατί η πρότασή μας ήταν πολυσυλλεκτική κατάφερε να συσπειρώσει ευρύτερες πλειοψηφίες».

Η δημοσιογράφος του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να περάσει τη δική της γραμμή με ερωτήσεις-διαπιστώσεις όπως «Η νίκη σας αποτελεί και απάντηση της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με τα σχέδια της Eldorado Gold στον Κάκαβο» Ο Μίχος επιμένει στην προεκλογική του θέση με την προεκλογική του επιχειρηματολογία: «Προσωπικά, θα επιμείνω στη βασική προεκλογική μας θέση, ότι οι δημοτικές εκλογές δεν ήταν δημοψήφισμα για το ναι ή το όχι στη μεταλλευτική δραστηριότητα στην περιοχή. Ήταν ένα δημοψήφισμα για το ναι ή το όχι στην ενότητα της τοπικής κοινωνίας και αν θέλουμε να μεταφράσουμε πραγματικά το αποτέλεσμα αυτής της εκλογικής νίκης, θα πούμε ότι εξέφρασε την αγωνία όλων των πολιτών να ενωθούν και να ανοίξει το βήμα του διαλόγου. Θέση μας, που την καταθέσαμε στην τοπική κοινωνία, είναι ότι είμαστε αντίθετοι στην επέκταση της παραδοσιακά υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας. Όμως δεν θεωρούμε ότι η εκλογική διαδικασία ανέδειξε νικητές και ηττημέ νους. Σεβόμαστε την αντίθετη άποψη, ανοίγουμε τον διάλογο για να βρούμε όλοι μαζί την φέρουσα ικανότητα της περιοχής μας».

Η Συριζαία δημοσιογράφος, το βιολί της, θέτει τον Μίχο επικεφαλή του κινήματος» κατά της εξόρυξης! Αναδειχθήκατε υποψήφιος δήμαρχος μέσα από μια αμεσοδημοκρατική διαδικασία την οποία διοργάνωσε το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Ως δήμαρχος, θα βρίσκεστε στην πρώτη γραμμή αυτού του κινήματος.

Σε μια συνέντευξη στην ΑΥΓΗ βέβαια, δεν μπορούσαν να λείπουν αναφορές στο δόγμα «για όλα φταίει ο Πάχτας… «Η δημοτική αρχή δεν πρέπει να ταυτιστεί με την μία ή την άλλη πλευρά στο θέμα των μεταλλείων, γιατί σε αυτήν την περίπτωση θα κάνουμε το ίδιο λάθος που έκανε ο απερχόμενος δήμαρχος. Ο Χρ. Πάχτας ταυτίστηκε με τη μια πλευρά και έγινε δήμαρχος των μισών δημοτών, γι’ αυτό και του γύρισαν την πλάτη. […]  Αυτά είναι αστειότητες που ξεκίνησαν από καταγγελίες του κ. Πάχτα, ο οποίος εγκαλούσε συνεχώς τις εισαγγελικές και τις αστυνομικές αρχές επειδή δεν βάζουν στη φυλακή όλους τους δημότες της Ιερισσού και άλλων χωριών. Αυτός πρώτος επινόησε ότι στην περιοχή υπάρχουν τρομοκράτες , αυτός ξεκίνησε τον πόλεμο με τον κόσμο και έσπειρε τον διχασμό».

Και μπαίνουμε στην ουσία. Ίσως είναι η πρώτη φορά που ο Μίχος λέει με μια σχετική σαφήνεια τα σχέδιά του: Είναι γνωστό ότι ο δήμος δεν έχει αποφασιστικό ρόλο ως προς τη λειτουργία των μεταλλείων. Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να φυτέψει στον Κάκαβο, με κάθε κόστος , μια ανοιχτή εξόρυξη. Η νέα δημοτική αρχή τι ρόλο θα παίξει ως προς αυτό

Η δημοτική αρχή δεν δίνει άδειες για μεταλλευτικές δράσεις. Αυτό το γνωρίζουν όλοι. Η δημοτική αρχή δεν μπορεί να κλείσει τα μεταλλεία και δεν θέλει να παράξει ανέργους. Εμείς θα προσπαθήσουμε να ενώσουμε τον κόσμο στο εξής τρίπτυχο: Πρώτον, πιέσεις για αυστηρότερους περιβαλλοντικούς ελέγχους σε οποιαδήποτε μεταλλευτική δράση. Δεύτερον, να ανοίξει το βήμα του διαλόγου για τη φέρουσα ικανότητα της περιοχής και τρίτον και σημαντικότερο, να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε άλλες δουλειές, άλλες δράσεις που θα ενισχύσουν την απασχόληση.

Όπως βλέπετε, μάλλον απογοητευτικές είναι οι θέσεις του κου Μίχου για το αντιμεταλλευτικό «κίνημα»… Ούτε επαναστατικές φανφάρες, ούτε αγωνιστική διάθεση, ούτε μπουρδολογίες τύπου ΣΥΡΙΖΑ «την επόμενη μέρα τα μεταλλεία θα κλείσουν»… Οι ανωτέρω δηλώσεις Μίχου κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι δηλώσεις Πάχτα. Ο «αγώνας» συνεχίζει να ξεφουσκώνει και όσοι είχαν επενδύσει στον Μίχο για το «ο αγώνας τώρα δικαιώνεται», δεν βλέπουν φως….

Όσο για τις υποθέσεις των κατηγορητηρίων ο κος Μίχος δήλωσε. «Οι πολλές δεκάδες διωκόμενοι δημότες μας όχι μόνο δεν είναι τρομοκράτες , αλλά είναι εντελώς αθώοι και αυτό πιστεύω ότι θα αποδειχθεί περίτρανα στα δικαστήρια. Πρέπει όλοι να αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει ανεπηρέαστη σωστά τη δουλειά της και η αλήθεια θα λάμψει».

Συμφωνούμε απόλυτα κε Μίχο, οι πολλές δεκάδες είναι εντελώς αθώοι αλλά κάποιοι λίγοι είναι «πολύ» ένοχοι και η δικαιοσύνη όντως θα κάνει ανεπηρέαστη σωστά τη δουλειά της, και η αλήθεια θα λάμψει.