συμφιλίωση και κοινή πορεία στο μέλλον

CHRISTOS PAHTAS 98

Στην συνέντευξη που παραχώρησε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας στην τηλεοπτική εκπομπή «Προσεγγίσεις» του τοπικού καναλιού Χ-TV της Χαλκιδικής στις 12-4, στην Κατερίνα Σμυρλή, η δημοσιογράφος έθεσε και το ερώτημα, αν είναι ο κος Πάχτας και οι συνεργάτες του προτίθενται να πάρουν από το χέρι αυτούς που αντιδρούν και θα τους εξηγήσουν την πραγματική κατάσταση.

Ο κος Πάχτας απάντησε πως «πολλές φορές προσπαθήσαμε αλλά δεν εισακουστήκαμε. Αυτή είναι εξάλλου και δουλειά της πολιτείας. Η πολιτεία ενέκρινε ένα έργο, πρέπει και να έρθει να εξηγήσει στους δημότες, με τις επιθεωρήσεις της, τους υφυπουργούς, υπουργούς, στελέχη, κ.λπ. Αλλά και η εταιρεία καθυστέρησε, αφήνοντας ελεύθερο το πεδίο στην παραπληροφόρηση. Οι εκλογές θα δώσουν μια απάντηση σε όλα αυτά και θα οδηγήσουν στη διαδικασία της ομαλότητας και της συμφιλίωσης. Και να μην ξεχνάμε πως στα πλαίσια αυτής της αντιπαράθεσης έγιναν και ενέργειες που κάποιος θα πρέπει να ξανασκεφτεί. Για παράδειγμα, πως θα προχωρήσουν τα θέματα που έχουν προκύψει σχετικά με την δικαιοσύνη; Τότε, πάνω στην κρίση έγιναν καταγγελίες, αγωγές… Τώρα πρέπει να γίνουν συμφιλιωτικές κινήσεις. Σημειώστε πως εμείς δεν προβοκάραμε ποτέ κανέναν. Οποιοσδήποτε αντίθετος, ή υποψήφιος μπορούσε να έρθει στα χωριά μας, να κάτσει και με τους επισήμους στις παρελάσεις και εορτασμούς… Αλλά στις 25 Μαρτίου ο δικός μας αντιδήμαρχος προβοκαρίστηκε στην Ιερισσό, στην παρέλαση, ευτυχώς από μια μικρή ομάδα, η οποία και αποδοκιμάστηκε από τους ίδιους τους διαφωνούντες με την εξόρυξη.

»Έτσι και η προ του Άθω περιοχή αντέδρασε στην πρώτη μου εκλογή, και τον πρώτο χρόνο της θητείας μας, οι συνεργάτες μου κι εγώ ρίξαμε βάρος στη διαχείριση των προβλημάτων της περιοχής αυτής για να δείξουμε πως είμαστε ένα δήμος, ενωμένος, μια οικογένεια και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε.

»Αν κάτι κερδίσαμε από όλα αυτά, είναι πως αφήσαμε πίσω μας την φτώχια και το φάσμα της ανεργίας. Κερδίσαμε την ελπίδα και την προοπτική διότι κρατήσαμε όρθια αυτά που έπρεπε. Δεν μπορεί ο κύριος κορμός ανάπτυξης μιας περιοχής –όπως είναι τα μεταλλεία–, να σταματήσει. Αν σταματήσουν τα μεταλλεία θα είναι περιβαλλοντικό το πρόβλημα που θα προκύψει, έγκλημα για την περιοχή. Το έχουμε ξαναπεί, μην ξεχνάμε πως το περιβαλλοντικό ζήτημα ήταν αυτό που έδωσε προοπτική στα μεταλλεία και το 2003 και παλαιότερα».

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ο κος Πάχτας κατέληξε:

«Έτσι θα προχωρήσουμε. Καλούμε τον κόσμο να γιορτάσουμε σε ένα μήνα τη νικηφόρο πορεία μας για να δώσουμε συνέχεια σε ένα όραμα που είναι όχι μόνο δικό μας, αλλά όλων των δημοτών. Έτσι θα ενώσουμε τον κόσμο, με την αλήθεια και όχι με την παραπληροφόρηση… με το δίκιο και όχι με την διάσπαση, ένα φαινόμενο που ελπίζω ότι το ζήσαμε για τελευταία φορά. Μέρα με τη μέρα θα προχωράμε μαζί γιατί είμαστε δεκαετίες σε αυτό τον τόπο και τώρα έχουμε δημιουργήσει μια μοναδική υποδομή που πρέπει να αξιοποιήσουμε».