μιλάμε για πολύ μαύρο…

images

Με πέντε πρόσωπα εκπροσωπείται η Θεσσαλονίκη στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία επιλέχθηκαν και αναδείχθηκαν από την εσωκομματική διαδικασία που ακολούθησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να σηματοδοτήσουν το άνοιγμα στα κινήματα και άλλους πολιτικούς χώρους αλλά και το ιδεολογικό στίγμα του κόμματος. Ο λόγος για τους Γιώργο Αρχοντόπουλο, Χρήστο Λάσκο, Αλέξη Μπένο, Κώστα Χρυσόγονο, των οποίων η υποψηφιότητα επικυρώθηκε κατά την τελευταία πολυσυζητημένη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, και Κρίτωνα Αρσένη, που συμπεριλήφθηκε στην ευρω λίστα μαςί με άλλους πέντε υποψηφίους με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας.

Αλέξης Μπένος: Ο γιατρός των κινημάτων… «Η σημερινή κρίση του καπιταλισμού, τις τραγικές συνέπειες της οποίας ζούμε τα τελευταία χρόνια, συμβάλλει, ώστε να γίνει αυτονόητη η αναγκαιότητα για ανατροπή του. Η καταστροφή δεν πρόκειται να σταματήσει, αν δεν αναπτυχθεί ένα μαζικό κίνημα αντίστασης και ανατροπής σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Με την έννοια αυτή η ισχυροποίηση των δυνάμεων της Αριστεράς στο ευρωκοινοβούλιο σε συνδυασμό με την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ τοπικά μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την ισχυροποίηση του κινήματος για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού και του καπιταλισμού στην Ευρώπη», τονίζει ο γιατρός Αλέξης Μπένος, που αναδείχθηκε υποψήφιος ευρωβουλευτής από τη λίστα των κομματικών στελεχών. Η σχέση του με την Αριστερά και το κίνημα άρχισε, όταν ήταν φοιτητής, και οργανώθηκε στη νεολαία “ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος”. Συμμετέχει στην προσπάθεια ανασύνθεσης της Αριστεράς και εντάσσεται στη διαδικασία ίδρυσης του ΣΥΡΙΖΑ από το 2004 ως μέλος της ΡΟΖΑ και μετέπειτα της ΑΝΑΣΑ. Είναι μέλος της Γραμματείας της θεματικής Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, συμμετέχει στο κίνημα για την πρόληψη των τροχαίων εγκλημάτων, καθώς και στο κίνημα κατά της εξόρυξης χρυσού σε Χαλκιδική, Κιλκίς, Σέρρες και Αλεξανδρούπολη.

Κρίτων Αρσένης: Αν η υποψηφιότητα του Κρίτωνα Αρσένη ετίθετο στην κρίση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, το πιθανότερο θα ήταν να έχει την τύχη των πρυτάνεων του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Κι αυτό διότι πέρα από την Αριστερή Πλατφόρμα του Π. Λαφαζάνη και πολλά άλλα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν βλέπουν θετικά αυτό το άνοιγμα, που φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα. Τελικά μέσω Πολιτικής Γραμματείας ο ανεξάρτητος σήμερα ευρωβουλευτής θα είναι υποψήφιος με το ΣΥΡΙΖΑ και είναι ένα από τα λίγα πρόσωπα που δεν ανήκουν στο στελεχιακό δυναμικό του. Ωστόσο πολλοί δεν ξεχνάνε ότι άρχισε την πολιτική καριέρα του, επειδή τον συμπεριέλαβε στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπανδρέου, και πως ως ευρωβουλευτής δεν έκανε ούτε μία ερώτηση που να στηλιτεύει τις μνημονιακές πολιτικές που επέβαλαν (και) οι Βρυξέλλες στην Ελλάδα. Ο ίδιος δείχνει να ενοχλείται που τον συνδέουν με τον Γ. Παπανδρέου και επιμένει ότι δεν παραδίδει την έδρα του στην ευρωβουλή στο ΠΑΣΟΚ, «γιατί κάθε στιγμή που είμαι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, δίνω μάχη υπέρ των πολιτών, υπέρ των κινημάτων, με απτά αποτελέσματα». Συνεχίζει να δηλώνει ανεξάρτητος και σημειώνει ότι συνεργάζεται με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τις αντιδράσεις που υπήρξαν ως προς το πρόσωπο του στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζει: «Είμαι μία πρόταση που ήρθε από την κοινωνία των πολιτών για ακόμη μία φορά. Δεν ήρθα ιεραρχικά μέσα στο κόμμα, δεν επιβλήθηκα της συζήτησης για το ευρωψηφοδέλτιο και από εκεί και πέρα έγινε μία δημοκρατική συζήτηση».